Petak, 25 listopada, 2024

U Francuskoj uhapšeno 5 osoba iz BiH zbog ilegalne trgovine ratnim oružjem

Preporučeno

Jedanaest puški AK47 (kalašnjikov), 17 noževa, tri mitraljeza “Scorpio”, 8 automatskih pištolja, 20 punjača municije, 5 pištolja sa prigušivaćem su pronađeni zahvaljujući pretresu francuske policije u hangarima i na tavanima šest osoba, u oblasti Gonesse.

francuska policija
Ilustracija

Pet osoba je porijeklom iz Bosne i Hercegovine i jedan francuski državljanin. Svi su uhapšeni. Optuženi za trgovinu ratnim oružjem koje je trebalo biti upućeno u pariška predgrađa, uhvaćeni su u Val-d’Oise, od strane Gosifa/grupe za proslijeđivanje i nadzor Otoka Francuske-pariske oblasti/, kao i žandara, pripadnika GIGN, saznali smo iz pravnog izvora.

Upravo se čita:  Delegacija Vlade FBiH, privrednih društava i privrednika na čelu s Nikšićem u posjeti Mađarskoj

Sedam mjeseci je provođena tajna istraga specijalne, višeoblasne pravne instance pod nazivom Jirs, sa sjedištem u Parizu, koja je započela aktivnosti u oktobru, zbog sumnje da iz Bosne i Hercegovine dolazi oružje koje je trebalo alimentirati vruča predgrađa galske prijestolnice : Seine-Saint Denis i Val-d’Oise.

Istraga se obavlja u suradjni sa pravnim autoritetima Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Kemal osuđen u SAD-u zbog prikrivanja učešća u zločinima tokom rata u BiH

Već u oktobru, policija je u blizini Belforta, otkrila veliki depo skrivenog oružja, koje se trebao prodati u čuveni milje “Velikog banditizma” koji je zamijenio slavnu “French connection”, za ogromne sume novca! Oružje je trebalo biti upuceno i u Marseille i na Korziku.

Kako je istraga jos uvijek u toku, nismo mogli dobiti imena uhvaćenih preprodavača oružja.

Upravo se čita:  Priveden još jedan učenik: Sarajevskoj policiji pune ruke posla, evo koliko je osoba do sada privedeno

Pripremila: Džana Mujadžić (Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas