Četvrtak, 19 rujna, 2024

EU će tražiti zabranu ćevapa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj?!

Preporučeno

Zanimljiva priča iz Rumunije, članice Europske unije, govori o tome što bi se moglo dogoditi i zemljama u našoj regiji. Hrvatska je već na vratima EU, a i BiH, Srbija, Crna Gora… nadaju se da će u dogledno vrijeme ući u Uniju. No, kada se jednom uđe, treba poštovati i njene propise…

cevapisumunUglavnom, rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna prijeti zabrana od strane EU-a zbog natrijumovog karbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider, prenosi Index

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Bruxellesu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo prijedlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda. U njihovom službenom priopštenju stoji:

“Predstavnici Vlade poduzet će sve potrebne mjere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti poduzeta ispravno i normalno rješenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije. Rumunske će vlasti preduzeti sve potrebne mjere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunskom teritoriju”.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.

Ovo je jelo toliko popularno u Rumunskoj da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavnim dijelom svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, “mici” na rumunskom znači “male stvari”, a u pitanju je mljeveno meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati bijeli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mješavinu se, kao što je spomenuto, uvijek dodaje natrijumov bikarbonat te temeljac ili voda. A kao što vam je već vjerovatno poznato natrijumov bikarbonat ili popularno – soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno “balkanskih” ćevapa.

Još uvijek se vode polemike jesu li mici nastali “iz” ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuhar uz Transilvanije Ionescu Iordache, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez ovitka položiti na grill.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas