Petak, 20 rujna, 2024

Hrvatska među top 10 europskih turističkih destinacija

Preporučeno

Hrvatska je prva destinacija za odmor kod Slovenaca, Slovaka, Čeha i Mađara, pokazuju posljednja istraživanja

Foto: A.J. Bh-index
Foto: A.J. Bh-index

Hrvatska je među osam najpopularnijih odredišta za godišnji odmor za europske turiste, a u četiri članice Europske unije prvo je odredište, pokazuju podaci koje je objavila Europska komisija.

Dobra vijest za turističku sezonu u EU-u, pa time i u Hrvatskoj, stiže objavom rezultata istraživanja Eurobarometra o namjeri i planovima Europljana u vezi s korištenjem godišnjih odmora u 2013. godini. Rezultati pokazuju da će porasti broj onih koji će ove godine putovati na odmor. Čak 75 posto ih planira otići na godišnji odmor, što će biti porast u odnosu na prošlu godinu i znači nastavak rasta u turizmu, jednoj od rijetkih industrija koje bilježe rast.

Upravo se čita:  Domaćinu oduzeli dva kazana i gotovo 6.700 litara rakije

Istraživanje o stajalištima Europljana prema turizmu provedeno je u 27 zemalja članica, Hrvatskoj, te u Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu. Najpopularnije odredište je Španjolska (12 posto ispitanika navelo je da će u toj zemlji provesti godišnji odmor). Slijede Italija (8 posto), Francuska (7 posto), Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija (po 4 posto) te Hrvatska (3 posto).

Za Slovence, Slovake, Čehe i Mađare je upravo Hrvatska na prvom mjestu kao najpoželjnija destinacija za ovu godinu, dok je za Austrijance druga, odmah iza Italije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Upravo se čita:  Zbog opasne bakterije povlači se dimljena kobasica: Može biti smrtonosna

Najpoželjnijom destinacijom Hrvatsku smatra više od polovice Slovenaca (51 posto), zatim 31 posto Slovaka, 13 posto Čeha, 12 posto Austrijanaca i osam posto Mađara.

Hrvatsku bi trebao obradovati postotak Austrijanaca koji je vide kao glavnu destinaciju, jer su oni u samom vrhu među građanima koji ove godine svakako planiraju ići na odmor. Čak 91 posto Austrijanaca planira ići na godišnji, što je najveći postotak u EU-u.

Upravo se čita:  Vučić potpisao saglasnost za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji: Najavio i novu kupovinu oružja

Iznenađuje podatak da nitko od ispitanika u Velikoj Britaniji nije naveo da će godišnji provesti u Hrvatskoj. Prošle godine zabilježeno je 300.000 dolazaka Britanaca u Hrvatsku, a broj noćenja britanskih turista lani je porastao za 22 posto u odnosu na godinu prije.

Većina ispitanih građana Unije kao glavni razlog odlaska na godišnji navodi sunčanje i kupanje. Kad je, pak, riječ o turističkim navikama Hrvata, iz rezultata ankete uočljivo je da ne vole all inclusive turizam.
(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Obavijest građanima da ne bi bili “uznemireni”: Posmatrački let iznad BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u razdoblju od 23. do 27. septembra 2024. godine,...

Još vijesti za vas