Subota, 21 rujna, 2024

Zmajevi mogu, hoće i žele pobjedu – Sušić: “Ne bojimo se ni jačih ekipa”

Preporučeno

Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Grčke sastaće se večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici u okviru petog kola Grupe “G” kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Utakmica se igra sa početkom u 20.45 sati.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Utakmicu će voditi sudijska četvorka iz Holandije. Glavni sudija meča je Bjorn Kuipers, njegovi pomoćnici su Sander Van Roekel i Erwin Zeinstra, dok je četvrti pomoćni sudija Paulus Van Boekel.

U okviru petog kola Grupe “G”, večeras se igraju i preostale dvije utakmice, a sastaju se Lihtenštajn – Letonija (Vaduz, 19.30 sati) i Slovačka – Litvanija (Žilina, 20.10 sati). Nakon četiri kola BiH i Grčka dijele prvo mjesto u G-grupi s po deset bodova.

Slovačka je treća sa sedam, Litvanija četvrta sa četiri, Latvija peta s tri, a Lihtenštajn posljednji bez bodova.

Santos: Pobjednik će biti bliži osvajanju prvog mjesta

Selektor Grčke nogometne reprezentacije Fernando Santos na sinoćnjoj pres konferenciji govorio je o utakmici.

– Očekuje nas susret dvije kvalitetne ekipe u kojem će detalji odlučiti. Utakmica je jako bitna, ali ne i odlučujuća, no sigurno je da će pobjednik biti bliži osvajanju prvog mjesta -rekao je Santos.

– Bit će ovo duel dva tima sa različitim filozofijama i taktikama i u kojem će svako koristiti svoje najjače oružje da pobjedi. Moj tim uvijek igra na pobjedu i tako će biti i sutra – istakao je Grčki selektor.

Upravo se čita:  Helez: Iz Rusije sam dobijao javne i tajne opomene, imamo naše ljude koji se za dronove obučavaju u Turskoj

Na novinarsko pitanje pribojava li se možda nekih od igrača iz napada bh. reprezentacije, Santos je odgovorio da se nikoga ne boji ali da respektuje svakog protivnika i igrače pa tako i našu selekciju, komentarišući i izostanak Miralema Pjanića.

– BiH ima kvalitetne igrače koji ga mogu zamjeniti, što se pokazalo i u utakmici u Atini kada također Pjanić nije nastupio. Bez obzira ko bude igrao mi nećemo mjenjati našu filozofiju igre niti taktiku, što nisam radio ni u proteklih 25 godina koliko sam trener bez obzira s kim sam igrao. Od svojih igrača očekujem maksimalnu koncentraciju sutra i samo tako možemo do pozitivnog rezultata”, zaključio je Fernando Santos.

Odlična atmosfera u bh. taboru

Imamo snažnu ekipu koja ne bi trebala strahovati ni od mnogo jačih reprezentacija od Grčke. Da imam Pjanića i Salihovića u ekipi siguran bih bio u pobjedu – izjavio je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić na jučer održanoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Upravo se čita:  Početak zimske sezone: Kada će Toplane Sarajevo startati sa grijanjem?

Sušić je od dolaska Grka u BiH saznao za nekoliko kombinacija koje isprobava selektor sutrašnjeg protivnika BiH u kvalifikacijama za SP 2014. u Brazilu. Uvjeren je da većih iznenađenja u njihovoj taktici neće biti, te da će na teren izaći standardna igračka postava.

– Niti ja mogu njih iznenaditi, niti oni mene. Siguran sam u devet igrača koje će izvesti na teren, a slično je i u našem timu. Jedine dileme koje imam vezane su za nastup Pjanića, te za poziciju na kojoj imam Zahirovića i Rahimića. Još nisam odlučio koji će od njih zaigrati – objasnio je Sušić.

Selektor BiH je dodao da Višća sigurno neće igrati, dok je zdravstveni bilten ostalih reprezentativaca na zadovoljavajućem nivou i svi jedva čekaju utakmicu.

Da je zavladalo nestrpljenje u bh. timu složili su se i Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Asmir Begović.

Ibišević je kazao da se igrači za Grčku pripremaju kao i za bilo koju drugu utakmicu, ali da se osjeti nestrpljenje pred bitan susret. Tradicija je na strani gostujućeg tima, ali on to ne vidi kao bitan faktor.

Upravo se čita:  Bliže se prvi dani jeseni: Evo kakvo nam vrijeme donose

Naime, u dosadašnjih šest međusobnih duela između BiH i Grčke, Grčka je slavila četiri puta, dok su dva susreta završena neriješeno. Gol razlika u dosadašnjim duelima je 11:2 za Grčku.

– Uvjeren sam da ih možemo savladati, bez obzira što prijašnji rezultati govore u njihovu korist. Vjerujem da možemo narušiti mit o snažnoj grčkoj odbrani – izjavio je bh. napadač.

Predstavnici medija upitali su Begovića da li će odbrana bh. tima obratiti više pažnje na grčkog napadača Samarasa, na što je golman Stokea odgovorio potvrdno.

– U prvom susretu protiv Grčke napravili smo greške koje moramo ispraviti. Samaras je dobar igrač kojeg ne može čuvati samo jedan igrač. Taj posao morao odraditi timski – objasnio je Begović.

Raspored preostalih utakmica reprezentacije BiH u okviru Grupe “G”:

22. mart. BiH – Grčka
7. jun. Letonija – BiH
6. septembar. BiH – Slovačka
10. septembar. Slovačka – BiH
11. oktobar. BiH – Lihtenštajn
15. oktobar. Litvanija – BiH

Tabela

1. BiH 4 3 1 0 15:2 10
2. Grčka 4 3 1 0 5:1 10
3. Slovačka 4 2 1 1 5:3 7
4. Litvanija 4 1 1 2 3:6 4
5. Letonija 4 1 0 3 5:8 3
6. Lihtenštajn 4 0 0 4 1:14 0

(Fena/Doznajemo/Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Grad u BiH kao primjer uspjeha: Rast broja obrtnika i zapošljavanja

Bihać se izdvaja kao primjer uspješnog razvoja obrtništva u Bosni i Hercegovini, posebno unutar Unsko-sanskog kantona. U gradu je trenutno...

Još vijesti za vas