Srijeda, 23 listopada, 2024

Popovo polje pod vodom: Voda se izlijeva preko brane u Rami (Video)

Preporučeno

Ubrzano raste nivo vode u Ramskom jezeru na Hidroelektrani “Rama”, višak vode se preljeva, dok je Popovo polje je u potpunosti poplavljeno vodom.

brana-1
Popović: Većih problema ima u Gabeli i Ravnom, dok je Popovo polje u potpunosti pod vodom, što je izazvalo značajne štete

Situacija u južnom dijelu naše zemlje je zabrinjavajuća. Kiša koja pada posljednjih dana donijela je mnogobrojne probleme Hercegovcima te su nastale velike materijalne štete na prirodnim dobrima. Međutim, kako kaže glasnogovornik Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović, situacija nije alarmantna, piše Klix.

U slučaju naglog ispuštanja vode s ove hidroakumulacije, doći će do poplavnog talasa sve do Jadranskog mora.

Upravo se čita:  U toku čišćenje obala Jablaničkog jezera od plastičnog i ostalog otpada

Zbog toga je Federalni štab civilne zaštite izdao upozorenje stanovništvu priobalja rijeke Rame, Jablaničkog jezera i Neretve, u kome poziva stanovništvo na oprez i moguću evakuaciju.

“U slučaju da dođe do poplavnog talasa, to se mora smatrati ozbiljnom prijetnjom za stanovništvo i materijalna dobra u tom području”, upozorio je štab. Posebno je ugroženo stanovništvo u predjelu naselja Gračanica, u opštini Prozor.

Upravo se čita:  Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu će biti 20. oktobra

Inače, mjere vanredne odbrane od poplava su na snazi na tri rijeke- Krupa, Trebižat i Sana, objavio je Hidrometeorološki zavod FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Baš mu ne ide: Sergej Trifunović prijavio suprugu za nasilje

Glumac Sergej Trifunović prijavio je sinoć za nasilje svoju suprugu Isidoru Mijanović. Prema riječima izvora Kurira, policija je sinoć nešto...

Još vijesti za vas