Utorak, 22 listopada, 2024

Ratko Mladić zbog vrijeđanja svjedoka i sudije izbačen iz sudnice

Preporučeno

Pretresno vijeće Haškog tribunala udaljilo je u srijedu iz sudnice optuženog bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, do kraja svjedočenja zaštićenog svjedoka RM-346, jer je glasno govorio u sudnici i za svjedoka rekao da laže.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Mladić je izbačen iz sudnice nakon sat vremena pretresa. Njemu je najprije bilo odobreno da izađe na kraću pauzu, a kada se vratio, predsjedavajući sudija Alphons Orie prvo ga je upozorio da ne govori glasno u sudnici, javlja Tanjug.

Zaštićenog svjedoka, RM-345, koji je preživio masovno ubistvo na farmi Branjevo, Orie je pitao da li se Mladić njemu odbratio.

“Najvjerovatnije jeste, zato što je rekao da sam sve to slagao, nisam siguran da je za mene, ali pretpostavljam”, kazao je svjedok.

Dok ga je osiguranje UN-a udaljavalo iz sudnice, Mladić je povikao da je to rekao svom advokatu, a ne njemu.

Glavni Mladićev branilac, Branko Lukić, rekao je da se, koliko je on razumio, optuženi obratio kobraniocu, Miodragu Stojanoviću.

Svjedok je rekao da je čuo da je je Mladić psovao i da mu je rekao da laže.

Mladića je pretresno vijeće već u nekoliko navrata udaljavalo iz sudnice i najavilo da će tu mjeru primjeniti ukoliko bude glasno govorio, obraćao se svjedocima, ili ih vrijeđao.

Dok se vraćao u sudnicu, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsedavajući sudija Orie pitao je svedoka da li se optuženi njemu obratio.

“Najverovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam”, odgovorio je RM-346. Sudija Ori potom je naložio da Mladića izvedu iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, na to doviknuo: “Što me, bre, uklanjaš međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu… Ovaj laže, Turčin, p…a ti materina turska!” prenosi Blic.

Glavni pretres na suđenju Mladiću jutros je nastavljen poslije dvodnevnog prekida do kojeg je došlo zbog lošeg zdravstevnog stanja optuženog. Prethodno je suđenje bilo u prekidu pet nedjelja, na zahtev odbrane.

Svjedok RM-346, koji je preživio masovno ubistvo na farmi Branjevo, ranije je dao iskaz na suđenjima generalu Radislavu Krstiću, bivšem komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je u tirbunalu proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine i osuđen na 35 godina zatvora, i na suđenju bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, čije je suđenje u toku.

RM-345 je rekao da je uhapšen kod Nove Kasabe. On je posvjedočio da je njemu i drugim zarobljenicima naređeno do odu do fudbalskog igrališta, gdje je bilo 1.500 do 2.000 ljudi.

Svjedok je rekao da je video kada je tamo došao Mladić, i da je od njega bio udaljen 20-ak metara.

(Blic)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Kilogram bureka do 20 KM, sirnica i po 18 KM: Ovo su cijene pita u sarajevskim buregdžinicama

Povećanje cijena namirnica uvjetovalo je i povećanje cijena bureka i pita u sarajevskim buregdžinicama, a kako bi ustanovili kakvo...

Još vijesti za vas