Utorak, 22 listopada, 2024

Seul rasporedio tri razarača: SAD i Južna Koreja u uzbuni, Sjeverna Koreja slavi dinastiju Kim

Preporučeno

Dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države u stanju povećane uzbune zbog mogućeg lansiranja rakete Pjongjanga, narod izolovane Sjeverne Koreje počeo je da slavi niz državnih praznika, uključujući prvu godišnjicu postavljanja Kim Jong-una na čelo vladajuće Radničke partije Koreje, koja se proslavlja u četvrtak.

kim-jon-unSpremajući se za moguće lansiranje rakete srednjeg dometa, Seul je rasporedio tri razarača, avione sa sistemima za rano upozoravanje i zemaljske radarske sisteme i podigao stepen pripravnosti, ali Sjever kao da je preokupiran proslavama vezanim za dinastiju Kim pa izgleda da je utišao i retoriku o neizbježnom ratu i prijetnje odmazdom.

I pored ranijih prijetnji da će napasti američke baze u regionu, Pjongjang u četvrtak slavi uspjehe novog vođe i povećanje proizvodnje hrane i dočekuje goste za glavne svečanosti u ponedjeljak, 15. aprila, povodom 101. godišnjice rođenja osnivača zemlje i dinastije Kim il Sunga, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja je doduše predhodnih dana rasporedila pet raketa srednjeg dometa na istočnu obalu, prema južnokorejskim i američkim obavještajnim izvorima, moguće i zbog probnog lansiranja kojim želi da demonstrira da je sposobna da pogodi američku bazu na Guamu.

Vojne vlasti na Guamu u četvrtak su zato povećale stepen uzbune i na ostrvu isprobale sistem uzbunjivanja stanovništva.

Upravo se čita:  Nova oluja prijeti dijelu Europe: Opet stižu obilne padavine, jaki vjetrovi

Obavještajni izvori u Seulu kažu da “ima znakova da Sjever može da ispali raketu Musudan svakog trenutka”. Musudan je raketa srednjeg dometa od 3.500 kilometara, ali nije poznato da li je do sada ikada isprobana.

– Sjever stalno prebacuje svoje rakete iz i u zaklone, što iziskuje stalno praćenje, naveli su južnokorejski izvori.

Većina posmatrača smatra da Pjongjang nema namjeru da izazove sukob koji bi mogao da dovede do njegovog uništenja, ali je upozorio na rizike pogrešnih procjena i slučajnih incidenata na dobroutvrđenoj granici dviju Koreja. Obavještajni izvori kažu da nisu primjećeni ni značaniji pokreti 1,2 miliona brojne vojske na sjeveru.

U samom Seulu nema znakova panike i izgleda da je i finasijsko tržište isključilo mogućnost sukoba jer akcije već treći dan rastu.

Tajvan je po svemu prva zemlja u regionu koja je upozorila svoje građane da ne putuju u Južnu Koreju poslije sugestije Pjongjanga da stranci treba da napuste tu zemlju, ali hoteli bilježe povećan posao.

Pjongjang je u četvrtak izdao saopćenje u kome kao da žali zbog zatvaranja zajedničke industrijske zone Kaesong, iz koje je ove nedjelje povukao 53.000 svojih radnika, nazivajući osnivanje zajedničkog kompleksa 2004. godine “vrhuncem bezgranične ljubavi generala Kim Jong-ila za svoj narod i braću”.

Upravo se čita:  Čeka nas hladnija i oštrija zima nego što se predviđalo: Za sve je kriv polarni vrtlog

U saopćenju koje je prenijela državna agencija KCNA, krivica za obustavu rada Kaesonga prebacuje se na južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye koja je dovela “poduhvat koji donosi novac na ivicu zatvaranja”.

Na zastavama i cvijećem okićenim ulicama Pjongjanga nema panike i ljudi počinju da slave niz godišnjica dinastije Kim.

Na današnji dan 2012. najmlađi član dinastije Kim Jong-un je postavljen za šefa vladajuće partije mada je on preuzeo svu vlast u zemlji poslije smrti oca decembra 2011. godine.

Slijedi obilježavanje 20 godina vladavine njegovog oca Kim Jong-ila, a kulminacija državnog praznovanja pada 15. aprila na dan rođenja oca nacije, kako još zovu Kim Il-sunga.

Izložbe cvijeća, umetničke predstave i masovne svetkovine s igranjem predviđene su narednih dana, bez uobičajenih vojnih parada, ali se isto tako ne isključuje ono što je Sjeverna Koreja i ranije već radila, da priliku iskoristi za demonstriranje uspjeha i sile lansiranjem rakete i pored zabrane od strane Ujedinjenih nacija (UN).

Upravo se čita:  Umrla samohrana majka čiji je apel za pomoć dirnuo mnoge: Za djecu prije smrti sakupila nevjerovatnu svotu novca

Prošle godine u dane obilježevanja stogodišnjice od rođenja Kim Il-sunga, djeda sadašnjeg vođe, održane su vojne parade s tenkovima, raketama, vojnicima i radnicima. Takođe je izvršeno i neuspjelo lansiranje rakete sa satelitom, za koju su na Zapadu odmah rekli da je bila proba rakete dugog dometa.

Naredni proba rakete u decembru je bila uspješna, a zatim je uslijedila i proba treće nuklearne bombe 12. februara, nakon čega su Sjevernoj Koreji uvedene sankcije UN-a i došlo do vrtoglavog rasta napetosti i vojnih prijetnji Sjevera prema SAD-u i Južnoj Koreji.

Američki ministra odbrane Chuck Hagel upozorio je u srijedu da Sjeverna Koreja “klizi veoma blizu opasnoj crti”, svojom usijanom retorikom i provokativnim djelovanjem. On je rekao da su SAD “u potpunosti pripremljene da se nose s bilo kojom mogućnošću, bilo kojom akcijom koju bi Sjeverna Koreja mogla da preduzme ili svakom njenom provokacijom”.

To će u petak u Seulu saveznicima da prenesu i američki državni tajnik John Kerrey i šef NATO-a Anders Fogh Rasmussen koji dolaze u posjetu Južnoj Koreji.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Kilogram bureka do 20 KM, sirnica i po 18 KM: Ovo su cijene pita u sarajevskim buregdžinicama

Povećanje cijena namirnica uvjetovalo je i povećanje cijena bureka i pita u sarajevskim buregdžinicama, a kako bi ustanovili kakvo...

Još vijesti za vas