Petak, 25 listopada, 2024

Cijela plata za hranu: Cijene porasle, plate smanjene

Preporučeno

U martu je, u odnosu na februar ove godine, ukupan indeks potrošačkih cijena porastao je za 0,1 posto. U februaru je zabilježen rast cijena odjeće i obuće za 1,2 posto, rekreacije i kulture za 0,5, alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto. Istovremeno, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti pojeftinili su za 0,4 i zdravstvo za 0,3 posto

Cijela plata za hranu
Cijela plata za hranu

– Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu ove godine u odnosu na mart prošle godine više su za 0,6 posto. Najveći prosječni rast cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana 6,6 posto, hrane i bezalkoholnih pića 1,4 posto, obrazovanja 1,8, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 1,1 posto, kazao je direktor Agencije za statistiku Zdenko Milinović.

Upravo se čita:  Kemal osuđen u SAD-u zbog prikrivanja učešća u zločinima tokom rata u BiH

Istovremeno, Savez sindikata RS-a navodi da je zabrinjavajuće što se, uz rast potrošačkih cijena, plate radnika smanjuju, potrošačka korpa raste, a rezultat svega je pad kupovne moći radničkih porodica za oko 25 posto.

– Sindikalna potrošačka korpa u martu za četveročlanu porodicu u RS-u iznosila je 1.860, a prosječna martovska neto plata od 799 KM pokrivala ju je sa svega 42,9 posto”, navodi se u saopštenju.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog zakona o državnoj imovini

Najviše sredstava u martu porodice u RS-u izdvajale su za prehranu 701,50 KM. Najniže plate u martu isplaćene su u oblasti ugostiteljstva i turizma 508 KM, što je 27,30 posto sindikalne potrošačke korpe.

Pad prosječnih plata zabilježen je i u oblasti administrativnih i uslužnih djelatnosti, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, trgovini, saobraćaju, komunalnim preduzećima i obrazovanju.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas