Petak, 25 listopada, 2024

Zakon o povoljnim penzijama branilaca: Armijski general primat će do 1.657, a vojnik do 414 KM

Preporučeno

Malo koje zakonsko rješenje izazvalo je u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi toliko bure kao Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, koji je prije desetak dana usvojen u Federalnom parlamentu

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Riječ je o izuzetno osjetljivoj materiji koja tretira primanja vojnih penzionera, demobilisanih boraca Armije RBiH, bivših pripadnika Vojske FBiH, državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane koji su otpušteni, pripadnika ratnog komandnog sastava policije, nosilaca najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida s procentom invalidnosti većim od 60 posto koji su ranjeni na borbenom zadatku te penzionisanih pripadnika Oružani snaga (OS) BiH.

Upravo se čita:  Zahlađenje, obilna kiša i snijeg: Kada stiže dugo najavljivana promjena vremena

Jedinstvena osnovica za izračun visine penzije korisnika prava iz ovog zakona je zajamčena penzija isplaćena u decembru 2011. godine u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja iznosi 414,30 KM.

Za dobitnike najviših ratnih priznanja iz Zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja na iznos penzije obračunat prema ovom novom zakonu dodaje se iznos propisan osnovicom.

Upravo se čita:  Vozni park BiH: Petina automobila starija od 26 godina, blagi porast novih registracija

Ovaj zakon obuhvata ukupno 29.197 korisnika, za koje će iz budžeta na godišnjem nivou biti izdvojeno 197 miliona maraka, što predstavlja sumu koju su federalne vlasti dogovorile s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Osim onih koji su do sada primali naknade u skladu s tri federalne uredbe i boračkim zakonima u prava je uvedeno i 6.000 novih korisnika. Riječ je o 500 pripadnika policije koji su najmanje 12 mjeseci od 18. septembra 1991. do 23. decembra 1995. obavljali dužnosti i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika, zatim 1.800 penzionisanih vojnika OSBiH, 1.700 demobilisanih boraca kojima je priznato učešće u odbrani u trajanju od najmanje tri godine pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina penzijskog staža, te 2.000 ratnih vojnih invalida s procentom invalidnosti 60 posto ili više, koji su proglašeni vojno nesposobnim isključivo po osnovu ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka.

Upravo se čita:  U toku čišćenje obala Jablaničkog jezera od plastičnog i ostalog otpada
Tabela činova i penzija koja prikazuje kolika će biti primanja boračkih kategorija
Tabela činova i penzija koja prikazuje kolika će biti primanja boračkih kategorija

(Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas