Petak, 25 listopada, 2024

Posao za 17 povratnika: U Žepi otvorena fabrika za preradu ribe, investicija vrijedna 2,6 miliona maraka

Preporučeno

U Žepi je otvorena fabrika za proizvodnju i preradu ribe čija je izgradnja koštala 2,6 miliona maraka. Njen vlasnik Muhamed Tabaković većinu sredstava osigurao je kreditom turske vlade, a pomoć je u vidu granta od 400 hiljada maraka pružila i Vlada FBiH.

Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Tabaković je, nastavljajući porodičnu tradiciju uzgoja ribe, modernizirao proizvodnju i preradu, a proizvode planira pasirati na evropsko tržište.

– Mi smo već spremni za izvoz u Evropu. Evo, dobili smo vijest iz Hrvatske da ribu možemo prodavati, tržište već imamo i u Srbiji, kaže vlasnik fabrike Muhamed Tabaković.

Vlada FBiH, koja je pomogla otvaranje fabrike u Žepi, opredijelila se da povratak više ne bude posmatran kao humanitarno već i ekonomsko pitanje, posebno u segmentu otvaranja novih proizvodnih pogona.

– Radi se o mladom povratniku koji je imao hrabrosti da zaposli sebe i svoju porodicu i to zaslužuje podršku, izjavio je Adil Osmanović, federalni ministar izbjeglih i raseljenih koji je prisustvovao otvaranju fabrike.

ribarstvo-slap1Posao u fabrici za proizvodnju i preradu ribe dobilo je 17 povratnika, među njima i Nesib Kulovac, bivši zatočenik logora u Srbiji, izbjeglica u Americi i na kraju povratnik u rodno mjesto, u kojem je konačno našao siguran posao.

– Vratio sam se ovdje 2001. godine, evo počeo sam raditi i sve je dobro sada, zadovoljan je Nesib.

U ovoj su fabrici posao našli i povratnici iz drugih gradova.

– Porodica mi je u Kamenici kod Zvornika, tamo smo se vratili, ali šta se može, idem za poslom i tamo gdje ima hljeba, kaže Muhidin Redžić, povratnik u Zvornik.

Novootvoreni proizvodni pogon trebao bi ubrzati povratak u Žepu, posebno zbog činjenice kako se godišnji kapacitet proizvodnje od 700 tona ribe planira u narednom periodu uvećati, što će rezultirati novim radnim mjestima.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas