Petak, 25 listopada, 2024

Osmanagić ne odustaje od piramida u Visokom: Arheološki turizam šansa za ekonomski razvoj BiH

Preporučeno

Fondacija “Arheološki park – Bosanska piramida Sunca” danas je u Visokom organizirala manifestaciju “Dan arheološkog turizma u BiH – Bosanska dolina piramida” radi ukazivanja na vrijednosti arheološkog turizma kao načina ekonomskog razvoja BiH.

semir_osmanagic1Osnivač Fondacije Semir Osmanagić izjavio je Feni da zemlje kao što su Egipat, Meksiko, Peru od arheološkog turizma godišnje zarađuju milijarde dolara te da BiH može imati iste koristi s Bosanskom dolinom piramida.

U sklopu obilježavanja Dana arheološkog turizma gosti iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Holandije posjetili su podzemni labirint Ravne, misterioznu mrežu tunela te Bosansku piramidu Sunca.

Osmanagić je naglasio i da je prvih dana maja u obilazak piramida stiglo nekoliko hiljada ljudi iz zemalja širom svijeta.

“Posjetioci iz Bugarske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i SAD- a došli su u posjet Bosanskim piramidama da nam pruže podršku i da se skupa radujemo našim uspjesima”, dodao je Osmanagić.

Obilježavanje Dana arheološkog turizma ove godine je organizovano prvi put, a planirano je i narednih godina da bi BiH svijetu bila prikazana kao zemlja turizma, kulturnog naslijeđa i arheologije.

Također, jedan od ciljeva Fondacije jest u BiH dovesti turiste koji bi osim piramida posjetili sva ona vrijedna mjesta koja BiH posjeduje te u posjeti ostajali nekoliko dana.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas