Petak, 25 listopada, 2024

Naser Orić: Bolje da me pomilovao Budimir nego Kačavenda!

Preporučeno

Sarajevski advokat Vasvija Vidović demantovala je tvrdnje Tužilaštva BiH da je među osuđenicima koji su dali novac za pomilovanje i Naser Orić.

naser-oricKao njegova dugogodišnja braniteljka Vasvija Vidović za Slobodnu Bosnu kaže da je molbu za pomilovanje Orića, zajedno s obimnom dokumentacijom, predala krajem septembra 2011., a da je predsjednik Federacije BiH odluku donio tri mjeseca kasnije.

Upravo se čita:  Iz Istočnog Sarajeva otišlo čak 50 medicinara jer su posao našli u Sarajevu: "Plaća im je veća za oko 1.000 KM"

Vidovićeva pojašnjava da je Naser Orić osuđen u junu 2009. na dvije godine zatvora, zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije, ali da je istovremeno oslobođen krivice po optužnici koja ga je teretila za iznudu. Budući da je prethodno skoro sedam mjeseci proveo u pritvoru, Orićeva je advokatica uložila apelacije Ustavnom sudu Federacije i Ustavnom sudu BiH (koje su u međuvremenu usvojene), zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije njenog branjenika.

Upravo se čita:  Objavljena imena ruskih državljana koji su u blizini Banje Luke educirali Moldavce

Vasvija Vidović dodaje i da mu je, uprkos činjenici da je Naser Orić jedini osuđenik u Federaciji koji je proveo u zatvoru sedam mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja (maksimalna je kazna iznosila pola godine), odlukom Živka Budimira ostatak kazne preinačen na četiri godine uslovne osude.

Naknadno smo kontaktirali i samog Orića, koji je na pitanje da li je kupio slobodu dao kratki komentar.

Upravo se čita:  Elvir Karalić podijelio lijepe vijesti: “Prikupili smo 6.000.000 maraka. Idemo dalje”

„Bolje da me pomilovao general Živko Budimir nego Vasilije Kačavenda“, odgovorio je, kroz smijeh Naser Orić.

(Slobodna Bosna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas