Petak, 25 listopada, 2024

Ovo je zatvor u kojem je boravio i Hitler

Preporučeno

Ekipa agencije Anadolija snimila je zatvor u kojem kaznu služi jedina preživjela članica rasističke terorističke organizacije Nacional socijalističkog podzemlja (NSU)

zatvor-hitlerEkipa agencije Anadolija snimila je zatvorsku sobu u zatvoru Stadelheim u Munchenu u kojoj se nalazi glavnooptužena za napade na strance koje je sprovodila rasistička teroristička organizacija Nacional socijalističkog podzemlja (NSU) Beate Zschaepe.

Zschaepe je jedina preživjela članica te terorističke organizacije i tereti se za ubistvo deset osoba, među kojima je osam Turaka. Ubistva su počinjena u periodu od 2000.-2007. godine.

Vrijeme svoga pritvora Zschaepe provodi u zatvorskoj sobi koja ima krevet, ormar, televizor, radni sto i ostale potrebne stvari. Zschaepe se također može baviti i sportskim aktivnostima, te jedan sat u toku dana može provesti izvan sobe.

Tokom snimanja, ekipa gencije Anadolija je zabilježila kako Zschaepe sa ostalim zatvorenicama igrala odbojku u dvorištu zatvora.

– Hitler služio kaznu u istom zatvoru –

Zatvor Stadelheim se nalazi na jugu Munchena u istoimenom kvartu. Izgrađen je 1894. godine, a jedno vrijeme je u njemu zatvorsku kaznu služio i nacistički vođa Adolf Hitler, koji je, zbog narušavanja javnog mira, 1922. godine, u ovom zatvoru proveo oko mjesec dana.

Kaznu u ovom zatvoru služio je i bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, u kojem je ubijeno 27.900 Jevreja, većinom nizozemskih.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas