Petak, 25 listopada, 2024

Pješčana planina u Francuskoj nikoga ne štedi, “guta” kuće, puteve, šume…

Preporučeno

Velika pješčana “planina” na jugozapadu Francuske na obali u gradića La Teste de Buch ne prestaje rasti.

pjescana-planinaDune of Pyla duga je tri kilometra, široka 500 metara i sto metara visoka što ju čini najvećom pješčanom dinom u Evropi, a dok se širi “guta” kuće, puteve i šume.

Dina se stvara i širi zahvaljujući atlantskim vjetrovima. Svake godine šira je za pet metara, a u zadnjih sto godina brzina rasta joj se udvostručila.

Na svom putu nikoga ne štedi, a najbolji primjer za to je obitelj koja je 1928. godine odlučila izgradili vilu na rubu planine, a dvije godine kasnije kuću je “napao” pijesak. Do 1936. godine kuća je potpuno nestala, prenosi 24sata.hr.

Zbog zanimljive lokacije i ljepote dina je postala popularna među turistima i privlači milijune posjetitelja godišnje, a posebno je popularna među paraglajderima.

Širenju dine pridonosi i dugo razdoblje oseke na francuskim obalama tijekom koje vjetrovi pijesak s dna obala nanose na planinu. Stručnjaci koji su analizirali planinu otkrili su da su se na ovom području nalazile mnogo starije šume koje su nestale tijekom naleta vjetrova i pijeska, piše Daily Mail.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas