Petak, 25 listopada, 2024

Fudbalske zanimljivosti: Da li ste znali da se Cristiano uopšte ne preziva Ronaldo?

Preporučeno

Fudbalske zanimljivosti. Za neke su one tek propratna pojava zbog svih čari koje na terenu donosi ”najvažnija sporedna stvar na svijetu”, ali neke detalje valjalo bi znati. Blicsport.rs vam je pripremio deset zanimljivosti koje će vam uljepšati dan i obogatiti znanje o ovom sportu.

ronaldnoRegan kao inspiracija

Cristijano Ronaldo se uopšte ne preziva Ronaldo. To “Ronaldo” je samo dio njegovog imena, koje u cjelosti glasi Kristijano Ronaldo do Santos Aveiro. A taj gospodin Aveiro, zvijezda portugalskog fudbala i madridskog Reala, ime Ronaldo je dobio jer se njegovom ocu mnogo svidio Ronald Regan, koji je u vrijeme rođenja malog Cristijana (1985.) privodio kraju svoj prvi predsjednički mandat na čelu SAD.

Ušteda

Bijela tačka kao oznaka za mjesto sa kog se izvodi penal uvedena je kao – mjera štednje. U posljednjoj deceniji 19. vijeka povlačila se dugačka crta, od auta do auta, paralelna sa gol-linijom, pa je bijela tačka uvedena kao mjera razumnijeg korišćenja kreča.

Pioniri

Prvi fudbalski klub osnovan je 1857. godine. Za osnivanje Šefild FC-a zaslužna su dva britanska oficira, pukovnik Nejtenijel Krsvik i major Vilijam Prist. Rođendan slavi 24. oktobra, a trenutno je osmoligaš.

Bosonogi

Indija se 1950. godine povukla sa Svjetskog prvenstva, iako je obezbijedila plasman, i to jer njenim igračima nije bilo dozvoljeno da igraju bez obuće.

Selidba, pa rođenje

Slavni fudbalski klub Liverpul nastao je “slučajno”. Everton je osam godina igrao na “Enfildu”, a onda se sa gazdom i vlasnikom čuvenog stadiona posvađao, pa se preselio na Gudison park. A taj vlasnik, Džon Houlding, riješio je da mu stadion “ne zvrji” prazan pa je osnovao fudbalski klub Liverpul.

O selidbama, podsjećanje

Ako bi Evertonu sada bilo teško da pristane da bude domaćin na “Enfildu”, treba znati da je i kod nas bilo nastupa na “mrskim terenima”. To se odnosi na Crvenu zvijezdu koja je, čekajući izgradnju Marakane (završena 1963.), svoje najvažnije utakmice igrala na stadionu Partizana, koji je u rad pušten još 1949.

Rekord

Kad smo već o Marakani, da spomenemo i onu pravu, brazilsku. Od 1950. ona je vlasnik rekorda po broju gledalaca na jednom fudbalskom meču. Bilo ih je 199.854 u finalu Svjetskog prvenstva protiv Urugvaja. Bilo je otprilike isto toliko nezadovoljnih na kraju, jer je Urugvaj osvojio titulu pobjedom od 2:1 poslije preokreta u drugom poluvremenu.

Gigs kapiten Engleske

Ako će slavni igrač Mančester junajteda ući u istoriju kao jedan od najboljih fudbalera koji nikada nisu zaigrali na Svjetskom prvenstvu, onda će i njegova vjernost Velsu vječno biti upamćena. Ali, kao mladić, čak je bio kapiten Engleske, i to selekcije srednjoškolaca.

Nova era

Pričati o igraču Mančester junajteda je pričati o nekome iz kluba prepunog trofeja. Ali, da li ste znali da je Junajted imao manje trofeja od Aston Vile – prije nego što je Aleks Ferguson stigao u klub? Vila ih je u tom trenutku već imala 21, a Junajted 14. Sam Fergi ih je, od 1986. kada je stigao na “teatar snova”, donio još 38.

Aston Vila, za kraj

Mogli bismo i da završimo ovu priču o zanimljivostima upravo sa Aston Vilom. Što da ne, imamo sasvim zanimljiv razlog: U utakmici koja je odigrana 1976, a koja je završena rezultatom 2:2, sve golove u tom remiju sa Lesterom postigao je igrač Aston Vile Kris Nikol.

(Blic.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas