Petak, 25 listopada, 2024

Ipak će trebati vize za odlazak na more za građane koji nemaju biometrijske pasoše

Preporučeno

Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja trebat će vize za ulazak u Hrvatsku.

hrvatska-granica-0126
Odlučila je to Vlada Hrvatske na današnjoj sjednici stavivši izvan snage dosadašnji Sporazum između Hrvatske i BiH.
Radi se o završnom glancanju hrvatskog viznog sustava uoči ukaska u EU. Naime, državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice trebaju vize za ulazak u EU. Ovdje valja reći da bezvizni režim ostaje za državljane BiH koji imaju biometrijske putovnice.
“Hrvatska se kontinuirano zalaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa s BiH. Stoga smo i predložili irskom predsjedništvu da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU. Za to je potrebna jednoglasna odluka država članica”, kazao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova.
Premijer Zoran Milanović ocijenio je, pak, da je prelazak granice s osobnom iskaznicom kompliciraniji od onog s putovnicom. Naime, ulazak u EU samo s osobnom iskaznicom podrazumijeva i ispunjavanje kartona, dok se u putovnicu samo lupi žig.
U sklopu usklađivanja s EU-om, Hrvatska je nedavno uvela vize za državljane Turske, Rusije i Ukrajine.
Za razliku od tih zemalja, BiH je sada na “bijeloj” schengenskoj listi, pa njenim drzavljanima ne trebaju vize za ulazak u EU, ali samo ako imaju biometrijsku putovnicu.

Upravo se čita:  Važna informacija za sve koji koriste "Temu": Stručnjaci pojasnili kako razlikovati pravu od lažne aplikacije

Izvor: Doznajemo.com

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas