Petak, 25 listopada, 2024

Kinezi preuzimaju Industriju alata Trebinje?!

Preporučeno

Većinski vlasnik “Swisslion industrije alata Trebinje” Rodoljub Drašković već duže vrijeme pregovara sa kineskim investitorima o mogućnostima zakupa proizvodnih pogona

(Foto: Glas Srpske)
(Foto: Glas Srpske)

Pregovori bi trebalo da budu okončani u narednih dvadesetak dana, a novi investitor bi se obavezao da uposli oko 500 radnika, javlja RTV BN.

U Sindikalnoj organizaciji se ne protive namjerama većinskog vlasnika ukoliko ne bude otpuštanja radnika.
Građevinski radovi na rekonstrukciji bivšeg pogona “Pet” Indsutrije alata su u toku, i u njemu će biti smješten cijeli metalni sektor.

Predsjednik Upravnog odbora Zoran Komatina i direktorica Branka Ratković za sada ne žele da govore o detaljima saradnje, a dogovor bi trebao da se postigne u narednih 20-ak dana. Kinezi bi trebalo da zakupe proizvodnju i uposle 500 radnika.

U metalnom sektoru trenutno radi 750 radnika, tako da je neizvjesno šta će biti sa 250 zaposlenih koji neće raditi za Kineze.

U Fabrici keksa u toku je montaža trake za proizvodnju čokoladnih bananica, pa bi prema najavama 150 radnika trebalo da se prekvalifikuje i počne raditi u Prehrambenoj industriji.

– Prema našim saznanjima pregovara se sa starim partnerima i najvećoj kineskoj kompaniji u metalnom sektoru, i oni bi trebali da usposle između 450 i 500 radnika. Detalji nisu poznati, a ostali radnici koji ne bhudu radili za njih biće zapsoelni kao pomoćno osoblje, obezbjeđenje, a dio radnika, oko 150, će biti prebačen u Kondistorsku industriju. Mi se ne protivimo saradnji sa Kinezima, samo je potrebno da svi radnici ostanu na poslu. Nadamo se da će i Vlada ispuniti obećanja iz protokola koji je potpisan i da će preko IRB-a odobriti 6 mil KM kredita- kaže Boško Pikula, predsjednik Sindikalne organizacije SIAT-a.

Rodoljub Drašković je 2007. godine kupio Industriju alata, a Vlada treba da se izjasni da li se poslom sa Kinezima narušava privatizacioni Ugovor.

Posljednjih godinu i po dana radnicima se plaćaju doprinosi na skromnu platu, koja u prosjeku iznosi oko 400 KM, ali firmu opterećuju stara dugovanja za neplaćene doprinose koja su sa kamatama dostigla 17 mil KM.
(RTV BN)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas