Petak, 20 rujna, 2024

Smetovi, najpoznatije zeničko izletište postaje deponija smeća (Foto)

Preporučeno

Kada se izvor vode nazove ”Dobra voda” iz samog imena proizilazi da se radi o izuzetno čistoj vodi, što je do prije pet godina važilo za istoimeni izvor na Smetovima kod Zenice, udaljenom oko 1 km od spomenika borcima NOB-a. Planinari, izviđači, lovci i izletnici i ostali ljubitelji prirode znali su kojom maršutom treba ići da bi se u ljetnim mjesecima utolila žeđ…

smetovi1Za Zeničane koji nisu skloni pješačenju do Dobre vode se dolazi pješačkom stazom preko Jovine livade na kojoj su smješteni ”Scorpio” i dom PD ”ABC”. U stoljetnoj Bukovoj šumi na nadmorskoj visini 850 m iz stijene je izvirala voda koja je bila izdašna i u najsušnijem periodu u godini.

Upravo se čita:  Nestašica lijekova u BiH, Klavocina nema do kraja godine

Prije 5 godina Turistička zajednica ZDK je zauvijek uništila ljepotu nedirnute prirode i taj izvor kaptirala i pomoću pumpi izbacuje na plato Smetova kod spomenika ali i snadbjeva turističke objekte vodom u čiju ispravnost nakon obilaska terena opravdano sumnjamo. Na samom lokalitetu kaptaže koja je ograđena žicom dimenzija 5*5 metara lokalni ovčar dovodi stado od više stotina ovaca na pojenje o čemu govore fotografiije sa vunom na ogradi.

Upravo se čita:  Napredak u pregovorima Vlade FBiH i penzionera: Obećana jednokratna pomoć do kraja godine

DSC05381Prilikom pravljenja reportaže bili smo svjedoci nesnosnog smrada koji se širio u prostoru kojeg smo mi planinari koristili za odmor. Nebrigom Turističke zajednice zeničko najpoznatije izletište Smetovi su postali deponija smeća o čemu je OTPOR više puta pisao ali ovim putem upozoravamo navedenu instituciju i Općinu Zenica da redovno (najmanje jednom sedmično) vrše kontrolu ispravnosti vode sa pomenutog izvora koju koriste izletnici.

Upravo se čita:  Hidrološko stanje na vodnom području rijeke Save u FBiH stabilno

smetovi2

Prije 8 godina neodgovorni iz Općine na lokalitetu brda Tisovac na Smetovima su zakopali preko 100 ovaca oboljelih od bruceloze. Zahvaljujući OTPORU o tome je upoznata javnost ali i sprečena Općina da na lokalitetu Bukovika gradi azil za pse. Smetove koji ulaze u Park prirode Babina moramo sačuvati za buduće generacije i prema njima imati isti odnos kao Zagreb prema Sljemenu.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas