Petak, 20 rujna, 2024

Nakon skeleta odrasle osobe, nađeni i ostaci djeteta u Tesliću

Preporučeno

Nakon što su prije mjesec dana, ravnajući zemljište u blizini kuće Muje Fajića u teslićkom naselju Stenjak, povratnici pronašli skeletne ostatke odrasle osobe, ovih su dana na istoj lokaciji pronađeni i skeletni ostaci djeteta. Pretpostavlja se da je riječ o stanovnicima Stenjaka stradalim prilikom progona iz svoga mjesta u ljeto 1992. godine.

teslic-grobnicaIako se godinama kruže glasine da se na lokalitetu Ledine u naselju Stenjak iznad Teslića nalazi masovna grobnica s tijelima Bošnjaka ubijenih u ljeto 1992. godine, do danas pokušaja traženja nije bilo. Povratnici su slučajno pronašli posmrtne ostatke.

Upravo se čita:  Bh. pjevač i pobjednik takmičenja ZMBT se oprašta od sestre Mensure: "Allahovom voljom moja sestra je sinoć preselila na bolji svijet"

Mještani Stenjaka ističu kako su dvadeset dana čekali na ekshumaciju žrtava, koja je, prema njima, uradjena nestručno i površno.

Do sada je iz masovnih i pojedinačnih grobnica na mjesnom mezarju u Stenjaku i lokalitetu Bebe, na planini Borja, ekshumirano 12 žrtava iz Stenjaka, od čega je nekoliko bilo ugljenisano. Još se traga za desetak osoba.

Upravo se čita:  Tragedija u Austriji: Život izgubio mladi bračni par iz BiH

(Federalna.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Prognoza FHMZ: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna...

Još vijesti za vas