Subota, 21 rujna, 2024

Nove političke svađe u Parlamentu BiH

Preporučeno

U subotu će politička elita Republike Srpske u Banjoj Luci proslaviti Dan RS-a, a već u utorak na zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH državni zastupnici će iz svojih entitetskih rovova jedni druge „gađati kopljima“. Sve u svemu, početak ove godine ne nagovještava ništa dobrog i najavljuje da će u 2016., u kojoj će se održati i lokalni izbori, proći u političkim svađama i prepucavanjima.

Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je Narodnoj skupštini RS-a naloženo da u roku šest mjeseci izmijeni jedan član entitetskog Zakona o praznicima. To je u Banjoj Luci odmah protumačeno kao ukidanje Dana RS-a što je čisto falsificiranje odluke Ustavnog suda BiH, a vlast i sve političke stranke priopćile su da ta odluka neće biti provedena. Naime, Dan RS-a nije ukinut niti je kome palo na pamet da to učini, međutim praznovanje 9. siječnja na blagdan Svetog Stefana dovodi u neravnopravnost i direktno diskriminira Bošnjake, Hrvate i ostale nesrbe koji žive u tom entitetu. Blagdan Svetog Stefana, 9. siječanj, RS slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan RS i krsnu slavu.

Upravo se čita:  Dodik uputio podršku Trumpu: "Predsjedniče, čuvajte se, trebate nam da pobijedite"

Odluka Ustavnog suda BiH dobro je došla SNSD-u Milorada Dodika da pokrene žestoku hajku protiv Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a dobro se uklopila u njegov ranije skovani plan – Narodna skupština RS donijela je odluku o raspisivanju referenduma čiji rezultati, prema već pripremljenom scenariju, treba da pokažu da su građani RS protiv odluka visokog predstavnika i odluka Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Dodiku i njegovom SNSD-u pridružio se i SDS Mladena Bosića pa su zajedno pripremili prijedlog novog zakon o Ustavnom sudu BiH i izmjena Kaznenog zakona BiH. Na dnevnom redu zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazanog za utorak, 12. siječnja su oba ta prijedloga.

Kako stvari trenutno stoje, prijedlozi neće dobiti entitetsku većinu i bit će odbačeni što će sasvim sigurno produbiti političke sukobe i netrpeljivosti. SDA, SDP i DF već su saopćili da će glasati protiv, a po svoj prilici pridružit će im se i SBB. HDZ još uvijek vaga, ali neće biti iznenađenje ako njegovi zastupnici podrže novi Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Upravo se čita:  Za više od 14 hiljada majki u FBiH predlažu mjesečna primanja i pravo na penziju

Oni zahtijevaju da se iz Ustavnog suda izbaci troje inozemnih sudaca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, s objašnjenjem da su potpuno nepotrebni i da njihova mjesta trebaju zauzeti domaći suci. Treba reći da su inozemni suci uključene u Ustavni sud BiH kako bi bili svojevrsni balans između domaćih sudaca čiji su stavovi zbog entitetske i nacionalne pripadnosti, ali i stranačke, često potpuno suprotstavljeni.

SNSD i SDS zahtijevaju da se promijeni i Kazneni zakon BiH tako što bi iz njega bio izbrisan član 239. koji propisuje sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH. Prema tom članu, svaka službena osoba u institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta koja odbije da provede odluku Ustavnog suda BiH i Suda BiH, sprječava ili onemogućava da se provede, kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Inače, prema važećim zakonskim i ustavnim odredbama sve odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Uzgred, do sada nije provedena 91 jedna odluka i niko zbog toga nije odgovarao, Sasvim je jasno što bi se u državi dogodilo ukoliko bi iz Kaznenog zakona BiH bio izbrisan član 239. – Ustavnom sudu BiH bile bi oduzete ovlasti, a njegove odluke postale bi neobavezujuće čime bi i postojanje najviše pravosudne institucije u državi postalo bespredmetno. Pojednostavljeno kazano, ozakonila bi se pravna nesigurnost, a vlastima na svim razinama, prije svega političarima i političkim strankama bilo bi omogućeno da se prema odlukama Ustavnog suda BiH odnose kao prema švedskom stolu – uzimaju samo ono što im se sviđa i što odgovara njihovim interesima.

Upravo se čita:  Vatikan sumnja u ukazanja u Međugorju, ali je hodočašće dozvoljeno

Svi se slažu u jednom – reforma pravosudnog sustava je neophodna, ali je očigledno da se svako zalaže da ona odgovara isključivo „kroju i šnitu“ osobnih interesa. Da nije tako, istinska reforma pravosuđa počela bi provođenjem 91 neprovedene odluke Ustavnog suda BiH, a oni koji to blokiraju, sprječavaju ili onemogućavaju bili bi odmah procesuirani i kažnjeni zatvorskim kaznama. Njihova imena i prezimena nisu nikakva tajna i po svoj prilici tu i jeste problem.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Na pumpama u BiH se očekuje poskupljenje goriva

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim berzama, na pumpama u BiH u narednim danima se očekuju nešto...

Još vijesti za vas