Petak, 20 rujna, 2024

Evakuacije zbog poplava i klizišta u Tuzlanskom kantonu: Ugroženi stambeni objekti, saobraćaj se odvija otežano…

Preporučeno

Obilne višesatne kišne padavine, praćene olujnim nevremenom, na području nekoliko općina Tuzlanskog kantona uzrokovale su poplave te pojavu klizišta i odrona. Nekoliko porodica je evakuisano, a ugroženi su stambeni objekti, saobraćaj se odvija otežano.

Foto: Tuzlanski.ba
Foto: Tuzlanski.ba

Općina Srebrenik

Prema izvještaju OSCZ Srebrenik, načelnik općine Sanel Buljubašić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava na području općine Srebrenik sa početkom u 14,30 sati, na prijedlog Općinskog štaba, koji je održao vanrednu sjednicu.

Nakon višesatnih obilnih kišnih padavina praćenih olujnim nevremenom, mjesno područje Podorašja, Tinje, Dubokog Potoka, Srebrenika i Špionice je zahvaćeno poplavama, kojom prilikom je značajan broj stambenih i pomoćnih objekata poplavljen a pričinjene su matrijalne štete na mostovima i putnoj infrastrukturi.

Upravo se čita:  Bivša šefica Klinike za nuklearnu medicinu: Preminula poznata sarajevska doktorica

Najveće štete pretrpilo je područje oko sportskog poligona u Podorašju, poplavljena je pijaca u Tinji, oštećen je most između Dedića i Seone, poplavljeno je desetak kuća u Dubokom Potoku i Špionici. Izlio se i Tutnjovački potok koji je zatvorio saobraćaj od centra Špionice prema Tutnjevcu a postoji i opasnost od plavljenja kuća u Špionici. Hitno su angažovani vatrogasci te druge službe zaštite i spašavanja na pomoći stanovništvu. Otežano je odvijanje saobraćaja zbog ogromnih količina raznog materijala kojeg su nanijele padavine.

Općina Tuzla

Upravo se čita:  Meteorolozi za sutra najavili snijeg

Obilne kišne padavine nanjele su velike štete na stambenim privrednim i infrastrukturnim objektima. U nekoliko MZ prijavljeno je plavljenje stambenih objekata: Mramor, Krojčica, Donji Divkovići, Miladije (magistrala), Kužići, Ulica Branislava Nušića, Mrkići kod bolnice Kreka, Milešići-Mramor, kod tunela Čaklovići, G. Mosnik, G. Lipnica, Ulica Husinskih rudara, Par Selo, Ulice Hasana Kikića, Admira Dedića i Češka.

Na magistralnom putu i lokalnim saobraćajnica nanjeta je velika količina posipnog matrijala a najteža situacija je na saobraćajnici kroz Miladije kod PS Zapad.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u Mosniku i Husinu gdje su ugrožena dva stambena objekta.

Općina Živinice

Nakon obilnih padavina izlio se potok Lješnica i poplavila 10 stambenih objekata, d.o.o Kitić Gradnja i Rimokatoličku crkvu u Donjim Dubravama. OSCZ Živinice je angažovala vatrogasce sa pumpama na ispumpavanju vode iz crkve.

Upravo se čita:  Uvezen nedavno u BiH: Evo gdje je završio Porsche od 700.000 KM

Općina Kalesija

Obilne kišne padavine zadesile su područje općine u poslijepodnevnim satima praćene jakim pljuskovima i gradom. Rijeka Gribaja izašla je iz svog korita na području MZ Kikači i Tojšići i tom prilikom ugrozila više stambenih i privrednih objekata kao i plato pijace gdje je pričinjena znatna matrijalna šteta. Više bujičastih potoka pričinilo je ogromnu matrijalnu štetu na putnoj infrastrukturi odnoseći bankine i plaveći stambene objekte.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas