Subota, 21 rujna, 2024

Legenda o Aliji Sirotanoviću još uvijek živi: Druže, dajte mi veću lopatu!

Preporučeno

Na današnji dan, prije 23 godine, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara, Alija Sirotanović.

alija_sirotanovic
Alija Sirotanović

Piše: Anel J.

Legenda o Aliji Sirotnoviću živi i danas, bio je simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima. U njegovo vrijeme najpoznatiji sovjetski rudar bio je Aleksej Stahanov. Dvoboj s ovim Rusom odredio je Sirotanovićevu sudbinu. Za Alijine potrebe i za tu priliku napravljena je posebna lopata, kasnije nazvana “sirotanovićka”, na koju je moglo stati 50 kilograma uglja.

Upravo se čita:  Jahorina i jutros pod bijelim pokrivačem: Pogledajte kako izgledaju druge planine

Tog “historijskog” dana, 24. jula 1949, rudar iz sela Trtovići kod Breze oborio je rekord Stahanova, iskopavši u jednoj smjeni 152 tone uglja (253 kolica).

Alija Sirotanović je tada postao živa legenda, simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima. Njegov lik je odštampan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića. Odlikovan je Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i dosta drugih priznanja i odlikovanja.

Upravo se čita:  Nestašica lijekova u BiH, Klavocina nema do kraja godine
Novčanica sa Alijinim likom
Novčanica sa Alijinim likom

Danas, 23 godine nakon Alijine smrti jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. “Zabranjeno pušenje” mu je posvetilo pjesmu pod nazivom “Srce, ruke i lopata”. Alija je umro u siromaštvu u 76. godini.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Obavijest građanima da ne bi bili “uznemireni”: Posmatrački let iznad BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u razdoblju od 23. do 27. septembra 2024. godine,...

Još vijesti za vas