Utorak, 22 listopada, 2024

Osam zdravstvenih koristi kivija

Preporučeno

Šta nam prvo pada na pamet kada se spomenu termini “antikangerogeno”, “jačanje imuniteta”, “dobro za srce” i “antidijabetes”? Lijekovi? Ipak, postoji nešto mnogo bolje i ukusnije od lijekova, a ima sva navedena dejstva – kivi. Čudesno voće koje je privuklo pažnju i zaslužilo poštovanje naučnika širom svijeta. Naučnici tvrde da je ova ukusna poslastica kineskog porijekla jedna od najhranjiviih namirnica na svijetu.

kivi1. Kivi pobjeđuje narandžu u takmičenju, kada je riječ o sadržaju C vitamina. Ova činjenica dokazuje da kivi nevjerovatno jača imunitet te da može spriječiti razne vrste infekcija.

2. Istraživanja pokazuju da kivi ima potencijal da spriječi i izliječi oboljenja disajnih puteva koja su srodna astmi. Osim toga, istraživanja pokazuju da je kivi veoma koristan kod liječenja sličnih dječijih oboljenja, kao što su kašalj i problemi sa disanjem.

3. Redovno konzumiranje kivija pomaže ublažiti gingivitis, često oboljenje desni.

4. Kivi je poznat i po tome što ima veći sadržaj kalijuma od banana. Kalijum je dobar za zdravlje krvnih sudova, a samim tim i kontrolu krvnog pritiska i zaštitu srca.

5. Njegov visok sadržaj vlakana pomaže u regulisanju probave i stolice te sprečava najezdu problema probavnog trakta, od zatvora do raka debelog crijeva.

6. Njegova vlakna ga klasifikuju kao prirodni laksativ. Istraživanja pokazuju da kivi, zbog visokog sadržaja vlakana, pomaže u snižavanju holesterola i kontolisanju dijabetesa.

7. Kivi sadrži visok procenat antioksidanata, kao što su vitamini A, E i C. Pomenuti antioksidanti čuvaju zdravlje očiju i pomažu u zaštiti vida. Poznato je da se antioksidanti bore protiv slobodnih radikala, a kivi pomaže i u smanjenju efekata starenja.

8. Uprkos velikoj hranjivoj vrijednosti, kivi ima zanemarljiv sadržaj masti. Dakle, kivi je idealan za sve one koji teže da izgube kilograme. On ispunjava potrebnu nutritivnu vrijednost bez dodatnih kalorija. Zapravo, osobe koje vježbaju da bi izgubile suvišne kilograme obično se puno znoje, a u samom procesu se gubi puno minerala. Kivi sadrži obilje minerala; čak toliko da može nadoknaditi sve izgubljenje minerale nakon teškog treninga.
(Minimagazin)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Autoceste FBiH objavile koliko su zaradile novca od putarina u 2024. godini

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo je porast vozila koja su prometovala autocestama...

Još vijesti za vas