Nedjelja, 8 rujna, 2024

Lajčak s Nikšićem i Konakovićem: Države članice EU spremne su da pomognu BiH na njenom evropskom putu

Autor:Patria

Preporučeno

Federalni premijer Nermin Nikšić susreo se danas s posebnim predstavnikom EU za pitanja Zapadnog Balkana i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Teme razgovora bile su pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te koraci koje vlasti u Federaciji BiH trebaju poduzeti na tom putu.

Lajčak je dao podršku novoj Vladi Federacije BiH, te izrazio nadu i uvjerenje da će nove vlasti u BiH ubrzano raditi na prevazilaženju blokada i saradnji na EU putu.

Upravo se čita:  Parlament FBiH neće raspravljati o zakonima o FUP-u i policijskim službenicima

Nikšić je Lajčaka upoznao s osnovnim smjernicama djelovanja nove Federalne vlade i reformama koje se planiraju poduzeti.

Sastanak s Lajčakom održao je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Lajčak je čestitao uspostavljanje vlade na svim nivoima, sa posebnim akcentom na važnost uspostave vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Upravo se čita:  Bećirović čestitao reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci na osvojenoj srebrenoj medalji u Parizu

Izrazio je spremnost država članica Evropske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je Konaković kazao da se nada da će i u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine kao što su Crna Gora i Srbija.

Upravo se čita:  Dionica Počitelj – Zvirovići otvorena za sve vozače od 12 sati

Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstvena.

Konaković će se večeras u Mostaru susresti i sa domaćim, te liderima iz regiona, gdje je za sutra planirano otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Kakve su šanse za proširenje EU do 2030. godine: Ruska invazija kao poziv za buđenje

I ako ne dođe do punopravnog članstva jedne nove članice, realno je očekivati da do kraja ove dekade, barem...

Još vijesti za vas