Petak, 18 listopada, 2024

Stiže i snijeg: U BiH najavljene obilne padavine, jutra će biti u minusu

Preporučeno

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović objavio je na stranicama ovog zavoda kakvo nas vrijeme očekuje do kraja novembra.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros je pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niske naoblake.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -4; Drvar 0; Ivan-sedlo, Livno, Sanski Most 1; Široki Brijeg, Tuzla 2; Sarajevo, Stolac 3; Bugojno 4; Zenica 6; Gradačac 7 i Mostar 8 stepeni. Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne magla ili niska naoblaka. Krajem dana porast naoblake sa zapada. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano vrijeme. Dnevna temperatura oko 12 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upravo se čita:  Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu će biti 20. oktobra

Krajinović najavio snijeg

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović objavio je na stranicama ovog zavoda kakvo nas vrijeme očekuje do kraja novembra.

“Narednih dana u Bosni i Hercegovini očekuje se promjenljivo vrijeme. Duži periodi stabilnog vremena biće prekidani danima sa padavinama. Već sredinom sedmice u srijedu i četvrtak, izgledne su padavine širom zemlje, više izražene na sjeveru i u centralnim predjelima.

Novo pogoršanje i padavine prognoziraju se za petak, nakon čega slijedi duži stabilniji period sve do 21. novembra kada se očekuju padavine u Bosni, dok će u Hercegovini ostati stabilno sve do kraja prognoznog perioda. Nakon kratkotrajnog pogoršanja od 22. do kraja mjeseca prognozira se stabilno vrijeme i u Bosni.

Dominantan vjetar južnog pravca, sve do 21. novembra, usloviće natprosječne temperature zraka. Minimalne u Bosni kretaće se od 3 do 8 °C, u Hercegovini od 7 do 13 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 13 do 18, u Hercegovini od 14 do 19 °C.

Upravo se čita:  Trebević zbog Jablanice postao tema: Mještani već imaju pukotine na kućama, a na klizišta se i ranije ukazivalo

Od 22. novembra vrijednosti temperatura zraka očekuju se u granicama prosjeka za taj period. Jutra prohladna sa temperaturama zraka od -2 do 3 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C, maksimalne u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C”, navodi se u prognozi Bakira Krajinovića.

Prognoza za naredne dane

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U višim područjima i na planinama slab snijeg. U Hercegovini, centralnim i sjevernim područjima Bosne su lokalno mogući jači pljuskovi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 6 do 12, na jugu zemlje do 14 °C.

Upravo se čita:  Mijenja se cijena rodnih listova, uvjerenja o državljanstvu, vjenčanih listova... Evo koliko će ubuduće koštati!

U subotu pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblake poslije podne. Slabe padavine u jutarnjim satima i dio prijepodneva se očekuju u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. U nižim područjima slaba kiša, a u višim susnježica ili slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu zemlje do 14 °C.

U nedjelju u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu i sjeveru zemlje do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu zemlje do 12 °C.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Zbog lažnih dojava o bombama od roditelja će se tražiti nadoknada materijalne štete

- Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog ovih lažnih dojava, jer pravila nalažu da direktor škole obavijesti...

Još vijesti za vas