Petak, 25 listopada, 2024

Odlazak ljekara stigao na naplatu: Pacijenti muku muče sa naručivanjem pregleda na KCUS-u

Preporučeno

Pacijenti se nadaju da će sistem elektronskog naručivanja doprinijeti boljoj usluzi

Iskustvo žena posljednjih godina, bar kada je Radiologija KCUS-a u pitanju, bilo je uglavnom pozitivno. Pokušavao se naći odgovarajući termin, a najčešće su se pacijentice naručivale odmah nakon onkološke kontrole, šest mjeseci unaprijed, piše Oslobođenje.

Nažalost, malo je radiologa, nedostaje kadra i vrlo je moguće da je njihov nedostatak došao na naplatu. Apelujemo na vlasti da iznađu mogućnosti i načine da zdravstvena usluga bude blagovremena, jer jedino takva ima efekta. Kada je ovakvo stanje sa onkološkim pacijentima, postavlja se pitanje kako i ko radi na prevenciji i rutinskim pregledima?

Reakcija je ovo Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke Renesansa na nedavni slučaj jedne Sarajke, onkološke pacijentice, koja je imala problem sa zakazivanjem pregleda mamografije na Radiologiji Kliničkog centra.

Upravo se čita:  Ispovijest Dženana iz Jablanice koji je izgubio devet članova porodice: “Svijetla tačka je naš Edi”

Naime, ona ima zakazan pregled kod onkologa 22. aprila, a prije toga, tačnije krajem marta, mora na mamografiju koju radi svake godine otprilike u isto vrijeme.

– I s tim nalazom idem onkologu. E sad, u augustu prošle godine sam imala neke preglede i tražim da mi zakažu termin u martu. Kažu, rano je. Odem ponovo u januaru, opet kažu rano je, dođite krajem februara, jer mi tada otvaramo novu svesku sa terminima. I ja odem prošle sedmice da bi mi rekli što niste došli ranije, priča naša sagovornica i dodaje da su joj zakazali termin tek 9. maja, jer nekad radi samo jedna doktorica i ne može da stigne sve.

Upravo se čita:  Sve je prijavljeno: Šta o nasilju u Prvoj bošnjačkog gimnaziji kažu iz policije

Na KCUS-u priznaju da imaju problem sa nedostatkom kadrova.

– Kao i svaka druga zdravstvena ustanova, ne samo u BiH već i šire, KCUS ima nedostatak kadrova kako medicinske tako i nemedicinske struke. To je problem koji se već godinama provlači, a na kojem se nije ozbiljno radilo. Nova uprava KCUS-a je upravo iz tog razloga odmah poduzela neophodne korake za zapošljavanje dodatnog, neophodnog kadra. Međutim, u velikoj mjeri uspijevamo rad organizirati na način da se nedostatak kadrova ne osjeti na kvalitetu pružanja usluga. Prijemom novih uposlenika će se sigurno ubrzati procedure i smanjiti liste čekanja, te dodatno unaprijediti proces liječenja, obećavaju sa KCUS-a.

Upravo se čita:  Zaposlenica kladionice osumnjičena za krađu novca iz kase

Nadaju se i da će sistem elektronskog naručivanja doprinijeti boljoj usluzi pacijentima.

– Zahvaljujući ZZO, u sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo se uvodi sistem elektronskog naručivanja, što ne samo da olakšava i ubrzava proces naručivanja već ga čini i transparentnim. Na KCUS-u je sistem eNaručivanje uvezan na svim klinikama, tako da ljekari direktno mogu naručivati pacijente za sve preglede. Pored toga, dodatno se radi na uspostavljanju boljeg sistema naručivanja i pružanja usluga, posebno za osjetljive kategorije. Pri Ministarstvu zdravstva KS-a je formirana radna grupa u kojoj su predstavnici svih zdravstvenih institucija, koja nastoji pronaći odgovarajuće rješenje za sve izazove naručivanja po svim medicinskim disciplinama, naglašavaju iz Centra.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas