Petak, 25 listopada, 2024

Odluka CIK-a: SDS ne može na Lokalne izbore 6. oktobra, Šešeljevi radikali moraju promijeniti naziv

Preporučeno

SDS-u su blokirani računi jer se nalaze na crnoj listi SAD-a.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je odlučila odbiti prijavu SDS-a za učešće na Lokalnim izborima u BiH zakazanim za 6. oktobar.

– SDS nije ispunio zakonske uvjete, posebni račun za finansiranje stranke otvoren je na ime fizičkog lica – pojašnjeno je na sjednici CIK-a.

– Poseban račun je jedini način koji nam treba omogućiti da provjeravamo je li finansiranje stranaka uredno, da kontolišemo, u cilju sprečavanja zloupotreba. Način za koji se ova stranka opredijelila da riješi problem koji evidentno imaju, a javnost zna o čemu se radi i možda je nepravdeno, ali nije u našim rukama da pravimo izuzeće, ovim je rješenjem sebi napravila veći problem – kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Upravo se čita:  Objavljeni detalji ubistva na Igmanu, "udario mu cuku kamenom, ovaj ga izbo nožem, poznaju se odranije"

SDS-u su blokirani računi jer se nalaze na crnoj listi SAD-a.

Protiv ovakve odluke CIK-a bio je član Suad Arnautović.

Osim za SDS, CIK je donio odluku kojom odbacuje prijave četiri stranke jer nisu u zakonskom roku dostavile originalnu dokumentaciju, a radi se o strankama Savez za demokratsku srpsku, Spas nezavisna lista Doboj, Pokret Most 21 i Pokret pravde.

Upravo se čita:  Ovo je spisak najvećih poreskih dužnika u BiH: Zašto ovoliko duguju?

Uvjete za učešće na izborima su ispunile 82 stranke, a njih 35 je dobilo priliku da otkloni nedostatke. Neke od njih moraju promijeniti i nazive.

Između ostalih, naziv mora promijeniti Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj jer nije u skladu sa novim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Ostale nazive moraju promijeniti jer su identični ili slični s drugim strankama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas