Petak, 25 listopada, 2024

Preminuo bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović

Preporučeno

Njemu je u novembru prošle godine otkriven rak želuca nakon čega je proveo neko vrijeme u bolnici i na kućnom liječenju.

Preminuo je bivši glavni državni tužilac Goran Salihović. Salihović je preminuo sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti. Njemu je u novembru prošle godine otkriven rak želuca nakon čega je proveo neko vrijeme u bolnici i na kućnom liječenju.

Nažalost, izgubio je bitku sa bolešću sinoć.

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986., a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Upravo se čita:  Hoće li biti padavina? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu

Nakon isteka prve polovine mandata glavnog tužioca Salihović se krajem septembra 2016. godine suočio sa disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za zloupotrebu položaja.

Odmah je privremeno suspendovan s ove funkcije, a kasnije i smijenjen i premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, sa kojeg je također suspendovan.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Upravo se čita:  U toku čišćenje obala Jablaničkog jezera od plastičnog i ostalog otpada

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas