Petak, 25 listopada, 2024

Usvojen Nacrt programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Autor:NAP

Preporučeno

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica", istakao je da pripreme idu prema planu, te da je Organizacioni odbor usvojio Nacrt programa obilježavanja.

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan IV sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjima aktivnostima u okviru priprema za obilježavanje 29. godišnjice genocida.

Organizcioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, te su se zahvalili svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena.

– Meni je, opet ističem, žao što Srbija nije bila kosponozor rezolucije. Drago nam je da je rezolucija usvojena, i to je jedan važan korak. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena. Hvala našim članovima predsjedništva, našem ambasadoru u UN-u, svima koji su uložili trud da rezolucija bude usvojena. Nama je bitno da se govori o Srebrenici – rekla je Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”.

Upravo se čita:  Objavljena detaljna vremenska prognoza za naredne dane

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”, istakao je da pripreme idu prema planu, te da je Organizacioni odbor usvojio Nacrt programa obilježavanja.

– U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna Programa obilježavanja, i za par sedmica ćemo usvojiti konačan Program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika – istakao je Fejzić.

Upravo se čita:  U toku čišćenje obala Jablaničkog jezera od plastičnog i ostalog otpada

U okviru godišnjice genocida i ove godine će biti organizovan Marš mira. Pretpostavka je da će u ovogodišnjem “Maršu mira” učestvovati više od pet hiljada učesnika.

– Prijave su u toku, i svi zainteresovani mogu se prijaviti na našoj stranici marsmira.net i facebook stranici Mars mira. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o bezbjednosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je bezbjednosna situacija dobra i da aposlutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u Maršu mira. Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu – istakao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira”

Upravo se čita:  Zahlađenje, obilna kiša i snijeg: Kada stiže dugo najavljivana promjena vremena

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH do sada je identifikovano 11 žrtava genocida koje će svoj vječni smiraj pronaći 11. jula u Potočarima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas