Petak, 25 listopada, 2024

Klanjana dženaza Harisu Burini, na posljednjem ispraćaju bilo stotinjak ljudi

Autor:N1

Preporučeno

Primjetno je bilo da ni na komemoraciji kao ni na dženazi nije bio niko od predstavnika gradske, ali ni kantonalne vlasti iako je jasno koliko je svojim djelovanjem i stvaranjem Burić zadužio ovaj grad.

Nakon komemoracije Harisu Burini u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, iza džuma namaza klanjana je i dženaza ovom velikanu bh. glumišta. Na posljednji ispraćaj došlo je oko stotinjak građana što je zaista malo ukoliko se uzme u obzir uloga i značaj Burine i onoga što je on kroz svoj lik i djelo dao gradu i svojim sugrađanima.

Tih stotinjak građana je ispred Čaršijske džamije u Zenici klanjalo dženazu ovom zeničom glumcu koji je vječni smiraj našao na groblju Crikvenica.

Upravo se čita:  Petrović najavio obuke za mlade: Prvi maloljetnik je poslao 140 prijetećih poruka, policijske prostorije su pune djece

Dženazi su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, komšije iz kvarta, sugrađani kao i glumci iz Zenice i drugih bh. gradova poput Nermina Tulića, Adnana Haskovića, Marija Drmaća, kao i nekadašnji bh. reprezentativac Elvir Bolić također rođeni Zeničanin.

Vijence su položili članovi grupe Zabranjeno pušenje s kojima je Burina sarađivao na nekoliko projekata, kao i radne kolege i prijatelji.

Upravo se čita:  Schmidt uputio poruku građanima četiri općine u BiH: Evo šta im je poručio

Primjetno je bilo da ni na komemoraciji kao ni na dženazi nije bio niko od predstavnika gradske, ali ni kantonalne vlasti iako je jasno koliko je svojim djelovanjem i stvaranjem Burić zadužio ovaj grad.

Na današnjoj komemoraciji bilo je posebno emotivno kada su se Burićeve kolege prisjetile rada i druženja s njim kao i njegovog karaktera koji je, nesumnjivo, na sve njih ostavio snažan utisak s obzirom na to da su naveli da je živio i družio se na isti način kako je živio – srčano.

Upravo se čita:  Tragedija u Jablanici pokrenula lavinu pitanja: Ekološki aktivisti zahtijevaju hitnu akciju

Naglasili su i da je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu, ali i neizbrisiv trag na glumačkoj sceni Bosne i Hercegovine, a o čemu govore njegove brojne uloge kako u pozorištu tako i u TV serijama i filmovima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas