Petak, 25 listopada, 2024

Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

Preporučeno

Mostarski vatrogasci nedavno su u svoju opremu uvrstili i alat za hvatanje zmija, rekao je Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Sezona požara u Hercegovini na svu sreću još nije počela, no mostarski vatrogasci imaju pune ruke posla sa jednim drugim problemom – zmijama.

Građani Mostara već znaju kako je broj vatrogasaca onaj koji treba pozvati kad im se neželjeni gmaz uvuče u kuću ili automobil.

Tako su u subotu pripadnici Vatrogasne jedinice Mostar najprije imali intervenciju na Željuši, gdje su iz obiteljske kuće od 17.25 do 18.30 sati radili na izvlačenju zmije.

Upravo se čita:  Nikad nije bio skuplji - nova cijena bureka u Sarajevu će vas šokirati: Evo koliko košta kilogram. Poskupile su i druge pite

Nedugo nakon toga, novi poziv. Ovoga puta iz Brkića ulice u naselju Brankovac.

Opet zmija u obiteljskoj kući.

Izvlačenje te zmije je, kako prenosi Hercegovina.info, trajalo od 20.15 do 20.55. Opet uspješno.

Inače, mostarski vatrogasci nedavno su u svoju opremu uvrstili i alat za hvatanje zmija, rekao je Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Upravo se čita:  Poznat termin dženaze 19-godišnjem Ajdinu: Izgubio borbu s teškom bolešću

Ako ste se pitali što naprave sa zmijama nakon što ih uhvate, Jurić je odgovorio i na to je pitanje.

– Ima tu zmija i poskoka i kravosasa i onih koje i ne znamo. Mi vatrogasci naravno ne možemo ništa drugo uraditi nego ih u improviziranim spremištima (velikim bocama od vode i slično) spremimo, uklonimo i odnesemo u prirodu i divljinu, tamo gdje ne ugrožavaju nikoga i to je taj put koji radimo. Nismo do sada obučavani za takav posao, niti imamo neka pravila službe glede toga posla, već se ljudi sami u hodu organiziraju, sami nabavljamo potrebne sprave i opremu za koju mislimo da bi nam mogla pomoći, a sve u cilju davanja svega od sebe da bi pomogli ljudima i da bi učinili ljude u ovom gradu sigurnijima, poručio je.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika studen stiže u Bosnu i Hercegovinu: Meteorolog Ristić otkrio kakva nas zima očekuje ove godine

Meteorolozi predviđaju najhladniju zimu u posljednjih deset godina, prvi snijeg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj...

Još vijesti za vas