Subota, 29 lipnja, 2024

Broj stranih radnika skoro dvostruko veći nego prošle godine

Preporučeno

Nedostatak radne snage u BiH postaje sve veći problem kako se potrebe tržišta rada neprestano mijenjaju.

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plaća ne pomaže, radnika jednostavno više nema.

Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenost došli su na naplatu. Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadomjestiti nedostatak radne snage.

Samo u RS-u je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Upravo se čita:  Dijaspora u BiH poslala rekordnih 5,7 milijardi KM

Kako je primjetno da svake godine postoji sve veća potreba za stranim radnicima, govori i podatak da je prošle godine do kraja maja bilo izdano “samo” 570 radnih dozvola.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd. Od ukupnog broja izdanih radnih dozvola, 669 ulazi u kvotu, a izvan kvote je izdano 260 radnih dozvola.

Upravo se čita:  Važna informacija za sve vozače: Za ovih devet zemalja je još potrebna zelena karta

Nedostatak radne snage u BiH postaje sve veći problem kako se potrebe tržišta rada neprestano mijenjaju.

S obzirom na sve veći broj izdanih radnih dozvola za strane državljane te mogućnost boravka stranaca bez radne dozvole u određenim slučajevima prema Zakonu o strancima BiH, broj stranih radnika u zemlji vjerojatno je veći od evidentiranog. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prošle godine izdano je 4586 radnih dozvola, dok je godinu prije (2022.) taj broj iznosio 3780.

Upravo se čita:  Preminuo Mirsad Kukić, osnivač i bivši predsjednik PDA

Države koje bilježe veliki skok u broju izdanih radnih dozvola su Nepal, Bangladeš, Indija i Pakistan.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Drama u zeničkom naselju Radakovo: Prvo se potukla djeca pa onda i roditelji

Prava drama dogodila se jučer popodne oko 16:18h u zeničkom naselju Radakovo, kada je došlo do obračuna više osoba...

Još vijesti za vas