Utorak, 2 srpnja, 2024

Mlada djevojka iz BiH na odmoru u Makarskoj: “Osiromašili ponudu, a cijene podigli”

Preporučeno

"Cijene su nevjerojatno visoke, a ponuda je daleko ispod očekivanja. Izgleda da je pandemija ostavila traga i na turizmu ovdje,” rekla je djevojka koja je željela ostati anonimna.

Mlada djevojka iz Bosne i Hercegovine, koja je odlučila provesti svoj godišnji odmor u Makarskoj, popularnom turističkom odredištu na hrvatskoj obali, neugodno se iznenadila visokim cijenama i smanjenom ponudom, piše Crna-Hronika.

Očekivala je uživanje u suncu, moru i bogatoj ponudi lokalnih specijaliteta i aktivnosti, no stvarnost je bila drugačija. Cijene hrane, pića i smještaja znatno su porasle u odnosu na prethodne godine. Osim toga, primijetila je da je ponuda u restoranima i kafićima znatno smanjena, s manje izbora jela i pića.

Upravo se čita:  Violeta iz 'Boljeg života' hvali se figurom u 62. godini, ali evo kako zapravo izgleda kada ne uredi fotografije!

“Makarska je uvijek bila jedno od mojih omiljenih mjesta za odmor, ali ove godine sam zaista razočarana. Cijene su nevjerojatno visoke, a ponuda je daleko ispod očekivanja. Izgleda da je pandemija ostavila traga i na turizmu ovdje,” rekla je djevojka koja je željela ostati anonimna.

Evo nekoliko primjera cijena koje je podijelila:

– Ledeni čaj od brusnice: 2,80 eura (5,48 KM)
– Somersby Mango: 5 eura (9,78 KM)
– Boby štapići: 1 euro (1,96 KM)
– Pardon štapići 100g: 2 eura (3,91 KM)
– PVC vrećica: 0,30 eura (0,59 KM)

Upravo se čita:  Oglasila se “pokisla djevojka”: Kisnulo mi se i hodalo mi se bosa

Na plaži su cijene još više:

– Ležaljka: 10 eura (19,57 KM)
– Kafa kratka: 1,8 eura (3,52 KM)
– Koktel Mojito: 13 eura (25,44 KM)
– Kukuruz: 4 eura (7,83 KM)
– Komadić pizze: 3,5 eura (6,85 KM)
– Kugla sladoleda: 3 eura (5,87 KM)
– Kifla: 0,9 eura (1,76 KM)

Upravo se čita:  "Pokislu djevoku" kririkovali zbog "skupih" patika, ona poručila: Platila sam ih 13 KM

Turistički radnici i lokalni ugostitelji navode da je poskupljenje posljedica globalnih ekonomskih kretanja, ali i povećanih troškova poslovanja. Mnogi su prisiljeni smanjiti ponudu kako bi preživjeli ovu turističku sezonu.

Unatoč trenutnim izazovima, Makarska ostaje popularna destinacija za mnoge turiste iz regije i šire. Lokalne vlasti i turistički radnici nadaju se da će se situacija uskoro stabilizirati te da će ponuda ponovno biti na razini koja privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Slučaj u BiH: Pijan vodio ovce kroz rođakovu njivu, pa ga izudarao štapom i davio

Opštinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona protiv Mate Kepić-Trutića zvanog „Braco“ zbog sumnje da...

Još vijesti za vas