Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

Preporučeno

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH da budžetski okvir za ovu godinu iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

U Sarajevu je danas Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Uz velike zamjerke iz opozicije, ali i nekih delegata iz vladajuće koalicije naviše su se spominjali milioni dati za UIO, tačnije kupovinu zemljišta za ovu instituciju, a što će na kraju koštati više od 100 miliona KM.

Upravo se čita:  Jahorina i jutros pod bijelim pokrivačem: Pogledajte kako izgledaju druge planine

Također zamjerke su istaknute na smanjenje sredstava za Ministarstvo odbrane BiH, a na što je ministar Srđan Amidžić napomenuo da je ostalo neutrošenih 30 miliona KM od prošle godine.

“Tu neće biti nikakvih problema u smislu funkcioniranja ove institucije”, kazao je Amidžić dodavši da nije zadovoljan strukturom budžeta, ali da je to stvar političkog dogovora.

Upravo se čita:  Ministarstvo sigurnosti BiH traži dodatno zapošljavanje državnih službenika

Također, delegat Dženan Đonlagić spomenuo je problem uplet prve traše iz Evropske komisije, a na osnovu Plana rasta, kojeg BiH nema!

Tokom rasprave o hitnosti šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je da će glasati i protiv hitne procedure i protiv prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu.

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH da budžetski okvir za ovu godinu iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Upravo se čita:  Važna informacija za penzionere: Vlada FBiH u Mostaru donijela zaključak nakon najave protesta

Inače, tokom sjednice čula se zamjerka za neuslovan rad, jer ne rade klima uređaji.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Nešić: Blokirat ćemo rad Vijeća ministara dok se ne imenuje direktor SIPA-e

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je kolegij Vijeća ministara BiH skinuo s dnevnog reda tačku o...

Još vijesti za vas