Četvrtak, 19 rujna, 2024

U nekim krajevima BiH kiša nije pala dva mjeseca: Prinosi će biti umanjeni i za 50 odsto

Preporučeno

Prema riječima Save Bakajlića, predsjednika regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, suša je prouzrokovala značajnu štetu na usjevima kukuruza.

U nekim krajevima BiH kiša nije pala dva mjeseca: Prinosi će biti umanjeni i za 50 odsto
Ratari širom Bosne i Hercegovine ke suočavaju se s teškom situacijom nakon što su ove godine započeli berbom kukuruza mjesec i po ranije zbog nezapamćene suše i vremenskih neprilika. Ove nepogode izazvale su drastično smanjenje prinosa i loš kvalitet zrna, što može imati ozbiljne posljedice na cijene stočne hrane i proizvodnje mesa.

Upravo se čita:  Štark povlači devet proizvoda s tržišta

Prema riječima Save Bakajlića, predsjednika regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, suša je prouzrokovala značajnu štetu na usjevima kukuruza. Klipovi su manji, često poluprazni, a zbog toga su mnogi poljoprivrednici prisiljeni da kukuruz koriste kao silažu.

“Ove godine nema ni nekog kvaliteta, niti zrna. Poljoprivrednici će se suočiti s velikim problemima jer su prinosi smanjeni za 50%. Morat ćemo se okupiti i vidjeti šta dalje”, izjavio je Bakajlić za InfoBijeljina.com, koji je dio svog kukuruza isjekao u silažu, dok ostatak pokušava sačuvati za vlastite potrebe.

Upravo se čita:  Štark povlači devet proizvoda s tržišta

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije”, dodao je da je suša u Bijeljini bila posebno teška.

“Kiša nije padala dva mjeseca, što je rezultiralo smanjenjem prinosa za 50%. Ratari su mislili da će ove godine imati rekordne prinose, ali sada se suočavamo s ozbiljnim problemima”, rekao je Radić, napominjući da mnogi već prelaze na silažu kako bi smanjili troškove.

Upravo se čita:  Štark povlači devet proizvoda s tržišta

Slična situacija je i u Lijevču polju, gdje se predviđa smanjenje prinosa za 30-40% zbog neadekvatnog navodnjavanja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas