Četvrtak, 19 rujna, 2024

Strani radnici, nakon što dobiju vizu i dođu u BiH, brzo napuštaju poslodavce i nestaju

Preporučeno

Poslodavci su zakonski obvezni snositi sve troškove koji mogu nastati za pozvane radnike tokom boravka u BiH, uključujući troškove smještaja i eventualnog udaljenja iz zemlje.

Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH upozorava na sve češće zloupotrebe radnih dozvola i viza tipa D za strane radnike.

Zbog nedostatka domaće radne snage, poslovni subjekti u BiH sve češće traže radnike iz zemalja poput Bangladeša, Nepala, Pakistana, Indije i Šri Lanke. Međutim, u velikom broju slučajeva, poslodavci koriste nepouzdane posrednike koji često zanemaruju stvarne potrebe poslodavaca i pružaju radnu snagu iz visoko rizičnih zemalja.

Upravo se čita:  Poznati meteorolog najavio: "Početkom oktobra stiže nam vremenski poremećaj"

Služba navodi da radnu snagu iz tih zemalja poslodavci u manjem broju slučajeva osiguravaju direktnim putem, odlazeći u zemlje porijekla i uspostavljajući kontakt s bh. ambasadama i kredibilnim firmama, Ovaj direktan pristup omogućava sigurniji odabir potrebne radne snage i lakše pribavljanje radnih dozvola i viza tipa D.

Međutim, zabrinjavajuće je što poslodavci često angažiraju radnike putem nepouzdanih posrednika koji samo traže vlastitu korist.

Upravo se čita:  Detalji sa ročišta Miloradu Dodiku: “Nemam šta reći”

Takvi posrednici često pružaju migrante iz rizičnih zemalja, što može dovesti do situacija gdje strani radnici, nakon što dobiju vizu i dođu u BiH, brzo napuštaju poslodavce i nestaju. Služba je u prethodnom periodu ukinula vize tipa D za 39 državljana Pakistana i u postupku je ukidanje viza za 14 državljana Bangladeša.

Poslodavci su zakonski obvezni snositi sve troškove koji mogu nastati za pozvane radnike tokom boravka u BiH, uključujući troškove smještaja i eventualnog udaljenja iz zemlje. Ovi troškovi mogu biti izuzetno visoki, što dodatno naglašava potrebu za temeljitijom kontrolom i pravilnim odabirom posrednika.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas