Četvrtak, 19 rujna, 2024

Velić prozvao Pezića: Svinjska želatina može, a salavati ne mogu

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Velić je podijelio i zvanični stav sa stranice Agencije za certificiranje halal ishrane, u kojoj se navodi da hrana koja sadrži svinjski želatin nije halal.

Islamski influenser Elvedin Pezić u jednoj od svojih Facebook objava kritizirao je puštanje učenja salavata na razglasima džamija prije ezana, nazivajući to novotarijom.

S druge strane, po pitanju svinjskoj želatina u prehrambenim proizvodima, što je česta tema među vjernicima, Pezić je napisao da nema smetnje koristit bilo kakve proizvode u kojima imaju bilo kakvi aditivi, želatini, emulugatori, ističući da se hemijskim procesima prerade gube njihova svojstva prerade zbog kojih su prvobitno bili zabranjeni.

Upravo se čita:  Karleuša potpisala sporazumni razvod braka s Tošićem: "Ne može svako biti muž"

Ovakvi stavovi se nisu svidjeli Muhamedu ef. Veliću, , imamu Ferhadija džamije u Sarajevu.

– Znači, svinjska želatina može, a salavati ne mogu! Davno je ulema upozorila, kao što je šejh Karadawi, da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati, a ono što je Allah dozvolio – oni će zabranjivati. Ima li veće novotarije od toga?! Allah da im se smiluje i da im providi! Amin! – napisao je Velić, te poslije toga u komentaru još dodao.

Upravo se čita:  Duško Tošić se konačno oglasio na Instagramu: Evo šta je poručio Jeleni

– Da utvrdimo gradivo: Svinjski želatin nije dozvoljen – poručio je Velić.

Velić je podijelio i zvanični stav sa stranice Agencije za certificiranje halal ishrane, u kojoj se navodi da hrana koja sadrži svinjski želatin nije halal.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas