Četvrtak, 19 rujna, 2024

Možemo li, u slučaju novih velikih poplava, zaštititi ljude i imovinu?

Autor:BHRT

Preporučeno

Iako je situacija mirna, a prognoze dobre, građani su skeptični kada je riječ o zaštiti od eventualnih velikih poplava, sličnih onima koje trenutno pogađaju Evropu.

Na većini mjernih stanica u Republici Srpskoj zabilježen je porast vodostaja usljed padavina tokom proteklih dana. Nadležni uvjeravaju da nema razloga za brigu i da nema opasnosti od poplava. Ipak, zbog učestalih poplava širom Evrope otvoreno je pitanje da li, u slučaju novih velikih poplava, možemo zaštititi ljude i imovinu i čime raspolažemo?

Vodostaj rijeke Save u Semberiji u proteklih nekoliko dana je u porastu zbog kiše, ali i poplava u Sloveniji i Hrvatskoj. Taj trend biće nastavljen i narednih dana, ali dobra vijest je da se, prema sadašnjim prognozama, ne očekuje alarmantan porast vodostaja, navodi BHRT.

Upravo se čita:  Sladić otkrio zašto je neke gradove zaobišla kiša

“Za sad nema straha. Dugo je bila suša i ove padavine današnje i jučerašnje ne mogu prouzrokovati ozbiljne probleme”, kaže Radislav Borovčanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja.

Iako je situacija mirna, a prognoze dobre, građani su skeptični kada je riječ o zaštiti od eventualnih velikih poplava, sličnih onima koje trenutno pogađaju Evropu.

Iz Javne ustanove “Vode Srpske” ističu da Evropu već tri godine pogađaju velike poplave, što je jasan pokazatelj da se čovječanstvo, pa čak i razvijene evropske države, teško bore sa prirodnim katastrofama izazvanim klimatskim promjenama. Ipak, dodaju da se u Republici Srpskoj kontinuirano ulaže u zaštitu od poplava.

Upravo se čita:  Prijedorčanin Sado je Bosanac sa najskupljim automobilom, u njegovoj garaži je Ares S1 koji vozi i Christiano Ronaldo

“Nadležne institucije Republike Srpske u proteklih deset godina od velikih poplava na našem području, preduzele su brojne mjere u cilju unapređenja sistema odbrane od poplava. Vlada Republike Srpske je od 2014. godine do danas uložila više od 250 miliona konvertibilnih maraka u projekte sanacije i izgradnje objekata odbrane od poplava i druge projekte u sektoru voda”, rekli su iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

Upravo se čita:  Komunalci stavili kandžu na automobil 79-godišnjaka iz BiH, on skinuo točak, stavio rezervni i otišao

Slično potvrđuju i u Civilnoj zaštiti Grada Bijeljina, gdje ističu da njihovi pripadnici redovno prolaze obuke, kao i da nabavljaju svu potrebnu opremu za reakciju u slučaju potrebe.

“Nabavljena spasilačka oprema, jedan čamac za evakuaciju. Pored tog čamca odsjek Civilne zaštite raspolaže još sa 22 čamca i pneumatskih i polietelenskih i 18 vanbrodskih motora”, kaže Slaviša Birčaković, Civilna zaštita Grada Bijeljina.

Narednih dana očekuje se da rijeka Sava poraste još jedan metar zbog padavina u susjedstvu, ali iz Civilne zaštite ne očekuju značajniju opasnost.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas