Četvrtak, 19 rujna, 2024

Oružane snage BiH će prevoziti glasačke listiće za lokalne izbore

Preporučeno

Transport glasačkih listića za lokalne izbore treba početi 29. septembra. Izborni materijal trebao se transportirati iz skladišta CIK-a u Istočnom Sarajevu, u izborne komisije po općinama u BiH i nazad.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez donio je 17. septembra odluku prema kojoj će se izborni materijal za lokalne izbore prevoziti vozilima Oružanih snaga BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine nema osiguran transport glasačkih listića i ostale dokumentacije. Nakon dva tendera za usluge transporta izbornog materijala u 142 izborne jedinice, vrijednosti oko 100.000 eura, nije izabran ponuđač. Nijedna od dvije pristigle ponude nisu ispunjavale uvjete, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Upravo se čita:  FHMZ se oglasio novim informacijama o zemljotresu u BiH: Evo kolika je bila njegova jačina

CIK BiH se potom za pomoć obratio Ministarstvu obrane BiH.

“Aktivnosti distribucije izbornog materijala su već započete. Oružane snage naše zemlje imaju kapacitet, sredstva i personal da profesionalno urade svoj posao, čime pokazuju da su spremne služiti građanima naše zemlje i državi Bosni i Hercegovini, napisao je Helez na Facebooku.

Transport glasačkih listića za lokalne izbore treba početi 29. septembra. Izborni materijal trebao se transportirati iz skladišta CIK-a u Istočnom Sarajevu, u izborne komisije po općinama u BiH i nazad.

Upravo se čita:  Srbija i Hrvatska uvode vojne rokove ali BiH za to nema uslove

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su zakazani za 6. oktobar. Na lokalnim izborima će se ukupno birati 142 gradonačelnika, odnosno načelnika općina, te će biti izabran isti broj skupština općina / gradova. Građani će birati i novi saziv Skupštine Brčko distrikta BiH, kao posebne administrativne jedinice u BiH.

Na izborima će moći da glasa ukupno nešto više od 3,4 miliona ljudi, koliko je upisano u Centralni birački spisak. Procjene CIK-a govore da će izbori koštati oko 9,7 miliona eura.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Eko naknada stvara probleme: Trgovac vozilima za dvije godine treba platiti 800.000 KM

Novi udar na džepove građana. Uredbom bivšeg saziva federalne vlade nova i potpuno ispravna polovna vozila smatraju se otpadom...

Još vijesti za vas