Petak, 20 rujna, 2024

Kako funkcioniraju optički skeneri: Odmah po zatvaranju biračkog mjesta izlaze rezultati glasanja

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Građani će na ovaj način, pored Tuzle, moći glasati na određenim izbornim mjestima u Vogošći, Visokom, Mostaru, Stocu, Bosanskom Novom i Prijedoru.

Optički skeneri na predstojećim Lokalnim izborima koristit će se na 145 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, od kojih će 32 biti u Tuzli. Građani Tuzle danas su imali priliku vidjeti kako korištenje skenera izgleda u praksi i šta mogu očekivati kada 6. oktobra dođu na svoje biračko mjesto.

– Obavila sam simulaciju glasanja i smatram da je preocedura jednostavna i ide veoma brzo. Mislim da će skeneri doprinijeti da izbori budu pošteniji i da neće biti sumnje u rezultate – kaže Ljuba Franjić, koja je danas isprobala glasanje putem skenera.
Inače, građani će na ovaj način, pored Tuzle, moći glasati na određenim izbornim mjestima u Vogošći, Visokom, Mostaru, Stocu, Bosanskom Novom i Prijedoru.

Upravo se čita:  Oružane snage BiH će prevoziti glasačke listiće za lokalne izbore

– Ovaj projekat inansira USAID, a cilj simulacije je da građane upoznamo s optičkim skenerima prije izbora 6. oktobra. Odazvao se veliki broj građana, što nam je drago, a mogli su se uvjeriti da je precedura veoma jednostavna – kaže Asja Kravić, predsjednica Gradsko izborne komisije Tuzla.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je izabrala operatere i glavne operatere koji će biti tehnička podrška na biračkim mjestima na kojima će se koristiti optički skeneri. Na biračkim mjestima u Tuzli na dan izbora radit će 32 operatera i dva glavna operatera.

Upravo se čita:  Nestašica lijekova u BiH, Klavocina nema do kraja godine

– Proces glasanja na mjestima gdje ćemo imati skenere je isti kao i na svim drugim biračkim mjestima. Jedina je razlika to što građani ne ubacuju listiće u kutiju, nego ih stavljaju na optički skener, koji se nalazi na glasačkoj kutiji. Po otvaranju biračkog mjesta iz skenera izlazi izvještaj sa imenima kandidata pored koji su nule, a odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta imamo izvještaj o broju glasova, s tim da će članovi biračkog odbpora imati obavezu da i ručno prebroje glasove – pojašnjava Asja Kravić.

Upravo se čita:  Helez: Iz Rusije sam dobijao javne i tajne opomene, imamo naše ljude koji se za dronove obučavaju u Turskoj

Inače na području Tuzle na Lokalnim izborima 2024. godine bit će 155 biračkih mjesta i dva za glasanje u odsustvu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Obavijest građanima da ne bi bili “uznemireni”: Posmatrački let iznad BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u razdoblju od 23. do 27. septembra 2024. godine,...

Još vijesti za vas