Subota, 21 rujna, 2024

Masovan odlazak mladih iz BiH: Ko će nam raditi, fali nam radne snage

Autor:A.J.

Preporučeno

Eksperti ističu da je hitno potrebna sveobuhvatna reforma ekonomskog i političkog sistema kako bi se mladima pružile prilike za stabilan i dostojanstven život.

Masovni odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, posebno onih u potrazi za boljim životnim uslovima i radnim prilikama, već godinama postaje alarmantan trend koji prijeti ekonomskom i socijalnom sistemu zemlje. Pitanje koje se sve češće postavlja je: ko će nam raditi?

Statistika koja zabrinjava

Prema podacima različitih agencija i organizacija, samo u posljednjih deset godina, Bosnu i Hercegovinu je napustilo više od 200.000 mladih ljudi. Oni se najčešće sele u Njemačku, Austriju, Sloveniju i druge zemlje Evropske unije gdje su privučeni višim platama, boljim uslovima rada i generalno stabilnijim ekonomskim okruženjem. Problem je posebno izražen među visokoobrazovanim kadrovima, što dodatno opterećuje bh. društvo koje već ima ograničene resurse u pogledu obrazovanja i stručne radne snage.

Posljedice na tržište rada

Upravo se čita:  Detalji sa ročišta Miloradu Dodiku: “Nemam šta reći”

Ovaj egzodus direktno utiče na tržište rada u BiH. Sektor zdravstva već se bori sa nedostatkom medicinskih radnika, doktora i medicinskih sestara, što stvara dodatni pritisak na one koji ostaju. Građevinska industrija, poljoprivreda, ugostiteljstvo i IT sektor također osjećaju posljedice odlaska mladih. Poslodavci su primorani da traže radnike iz drugih zemalja ili da povećaju plate kako bi zadržali postojeće zaposlenike, što nije održivo za mnoge male i srednje preduzetnike.

“Svake godine postaje sve teže pronaći kvalifikovane radnike. Ako se ovaj trend nastavi, pitanje je kako ćemo uopšte funkcionisati u narednim decenijama,” ističe vlasnik građevinske firme iz Sarajeva, koji se suočava s hroničnim manjkom radne snage.

Mjere koje država (ne) poduzima

Upravo se čita:  Kafa u kafiću postaje luksuz: Cijene rastu i do 6 KM

Iako vlasti u BiH priznaju problem masovnog odlaska mladih, mjere koje su do sada poduzete nisu dale značajnije rezultate. Različiti ekonomski paketi, subvencije za mlade poduzetnike i podrška obrazovnom sistemu nisu dovoljno snažni da zadrže mlade ljude u zemlji. Mladi često navode ne samo ekonomske razloge već i političku nestabilnost, korupciju i nedostatak prilika za profesionalni razvoj kao ključne faktore odlaska.

“Ne vidim budućnost ovdje. Moj brat je otišao u Njemačku i ima stabilan posao i siguran život. Mislim da ću i ja ubrzo za njim,” kaže Amra, mlada inženjerka iz Tuzle koja već planira odlazak.

Šta je rješenje?

Eksperti ističu da je hitno potrebna sveobuhvatna reforma ekonomskog i političkog sistema kako bi se mladima pružile prilike za stabilan i dostojanstven život. Potrebno je stvoriti povoljniji poslovni ambijent, unaprijediti radna prava i povećati plate, ali i pružiti prilike za profesionalni i lični razvoj unutar zemlje. Također, važno je raditi na smanjenju korupcije i jačanju pravne sigurnosti, što bi moglo stvoriti klimu u kojoj bi mladi mogli vidjeti svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Muškarac iz Austrije preko Facebook-a prijetio penzioneru: “Doći će ti moj rođak na vrata”

Bez ovih mjera, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim rizikom daljeg iseljavanja, što bi moglo dovesti do još veće krize radne snage i usporavanja ekonomskog razvoja zemlje. Pitanje koje ostaje bez jasnog odgovora jeste – ko će nam raditi u budućnosti?

Dok se mladi masovno iseljavaju, odgovor na to pitanje postaje sve neizvjesniji.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Grad u BiH kao primjer uspjeha: Rast broja obrtnika i zapošljavanja

Bihać se izdvaja kao primjer uspješnog razvoja obrtništva u Bosni i Hercegovini, posebno unutar Unsko-sanskog kantona. U gradu je trenutno...

Još vijesti za vas