Nedjelja, 22 rujna, 2024

Porazna predviđanja: Slovenija će u budućnosti imati više stanovnika od BiH

Autor:N1

Preporučeno

Brojke daju uvid u demografske trendove u prošlosti, ali i pogled u budućnost.

Projkcije UN-a pokazuju da će se do 2100. godine broj stanovnika na području bivše Jugoslavije gotovo prepoloviti.

Ujedinjene nacije su nedavno osvježile svoju izdašnu bazu podataka “Word Population Prospects”, u kojoj daju procjene demografskih i populacijskih kretanja svjetskog stanovništva.

Brojke daju uvid u demografske trendove u prošlosti, ali i pogled u budućnost.

UN procjenjuje da danas na svijetu živi 8,17 milijardi ljudi, kao i da će svijet dostići maksimum 2084. godine sa 10,3 milijarde ljudi, nakon čega slijedi blagi pad.

Iako se očekuje da će globalna populacija rasti još mnogo decenija, stopa rasta stanovništva se ubrzano usporava, pokazuje izvještaj.

Upravo se čita:  Christian Schmidt će svjedočiti pred sudom u Strazburu: Poznato o kojem predmetu se radi

Regija ‘gubi’ polovicu stanovništva

Evropski trend je jako izražen u zemljama regije, gdje UN-ove projekcije pokazuju da će se do 2100. godine broj stanovnika gotovo prepoloviti.

AJB je istražila kretanje stanovništva za sedam država regije – Sloveniju, Hrvatsku, Srbiji, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

Od pobrojanih država u 2024. godini, najmnogoljudnija je Srbija sa 6,7 miliona stanovnika. Slijede je Hrvatska sa 3,9 miliona, Bosna i Hercegovina sa 3,2 miliona, Slovenija sa 2,1 milion stanovnika, Sjeverna Makedonija ima 1,8 miliona stanovnika, Kosovo 1,7 miliona, a Crna Gora oko 638.000. To znači da na području bivše Jugoslavije u 2024. godini ukupno živi 20-ak miliona stanovnika, pokazuju podaci UN-a.

Upravo se čita:  Za više od 14 hiljada majki u FBiH predlažu mjesečna primanja i pravo na penziju

Prema projekcijama UN-a, samo do 2050. godine regija će imati tri miliona stanovnika manje, odnosno 16,9 miliona ukupno.

Projekcije pokazuju da će zemlje regije 2100. godine brojati svega 11 miliona stanovnika, što je gotovo dvostruko manje od današnjih 20 miliona.

Brojke pokazuju da će Srbija 2100. imati tri miliona stanovnika manje nego danas, odnosno 3,7 miliona stanovnika.

Upravo se čita:  Napredak u pregovorima Vlade FBiH i penzionera: Obećana jednokratna pomoć do kraja godine

U Hrvatskoj će živjeti 1,7 miliona manje ljudi i brojat će 2,1 milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina će ‘izgubiti’ 1,8 miliona stanovnika i imat će 1,36 miliona stanovnika. Sjeverna Makedonija će imati gotovo milion manje stanovnika, a UN procjenjuje da će u državi tada živjeti 863.000 ljudi.

Procentualno najmanje stanovništva će izgubiti Slovenija i u 2100. godini će imati 1,6 miliona stanovnika – prema projekcijama više od Bosne i Hercegovine, koja u 2024. ima znatno veći broj stanovnika zaključuje se u analizi, prenosi N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Umjesto čekanja na šalteru: Registracija firme u FBiH uskoro preko interneta

U Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro će biti moguće registrirati poslovni subjekt online, što će značajno olakšati proces osnivanja...

Još vijesti za vas