Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

Objavljena nova detaljna zimska prognoza: Šta očekivati?

Preporučeno

Za ljubitelje zime, slabiji polarni vorteks može značiti više hladnoće, zahvaljujući La Niñi koja potiče stratosfersko zagrijavanje s 65-70% šansi za njegovo pojavljivanje.

Severe Weather Europe, poznati meteorološki servis, izdao je prvu detaljnu prognozu za predstojeću zimu, sugerišući na mogućnost blaže sezone zahvaljujući slabom utjecaju La Niñe. Ovaj fenomen, koji podrazumijeva prodor hladnijeg zraka, mogao bi značajno oblikovati zimsko vrijeme.

Iako je teško sa sigurnošću predvidjeti dugoročne vremenske prilike, preliminarni podaci sugerišu scenarij u kojem bi zima mogla biti suša s manje snježnih padavina, posebno u Europi. Izuzetak predstavlja Skandinavija, gdje se očekuje veća količina snijega zbog prodora niskog pritiska i mlaznog toka preko sjeverne Europe.

Toplije od prosječnih površinskih temperatura predviđa se u većem dijelu Europe, sa većim oborinama na sjeveru i u centralnim dijelovima, dok bi južne regije mogle ostati sušnije pod utjecajem visokog pritiska.

Upravo se čita:  Bivša sutkinja Azra Miletić potražuje od države blizu 300.000 maraka za naknadu štete

La Niña i dalje ostaje ključni faktor u oblikovanju slabog zimskog obrasca, dok se glavno područje niskog pritiska pomjerilo prema sjeveru. Međutim, stratosferski polarni vorteks može u bilo kojem trenutku promijeniti ove predikcije. Za razliku od La Niñe koja djeluje tokom cijelog zimskog perioda, polarni vorteks je više sezonski faktor.

Polarni vorteks, koji se pojavljuje svake jeseni, predstavlja veliko ciklonalno područje koje se proteže od tla do stratosfere, visoko do 50 km. Jak polarni vorteks održava hladan zrak unutar polarnih područja, što omogućava blaže sezonske uvjete za većinu Sjedinjenih Država i Europe. Suprotno, slabiji vorteks može dovesti do poremećaja u mlaznoj struji, omogućavajući hladnom zraku da pobjegne prema jugu.

Upravo se čita:  Srbija i Hrvatska uvode vojne rokove ali BiH za to nema uslove

Za ljubitelje zime, slabiji polarni vorteks može značiti više hladnoće, zahvaljujući La Niñi koja potiče stratosfersko zagrijavanje s 65-70% šansi za njegovo pojavljivanje.

Za stanovnike Bosne i Hercegovine, ova prognoza mogla bi značiti relativno blagu zimu sa manje uobičajenih snježnih padavina. Povećane površinske temperature i manjak snijega mogli bi utjecati na svakodnevni život, posebno u pogledu zimskih aktivnosti i poljoprivrede. Također, manje snijega može smanjiti potencijalne probleme sa snabdijevanjem vodom tokom proljeća i ljeta, jer snijeg koji se topi često puni rezervoare i rijeke.

Upravo se čita:  Potvrda iz sjedišta NATO-a: BiH je važan partner!

Toplije temperature također mogu značiti manje troškove grijanja za domaćinstva, ali isto tako stvaraju izazove za one koji se oslanjaju na hladnije temperature za određene vrste poslova ili aktivnosti, kao što su zimski sportovi. Ovakav razvoj vremena mogao bi također utjecati na turizam, posebno u planinskim područjima koja su popularna za zimske sportove.

Ukupno gledano, stanovnici Bosne i Hercegovine bi trebali biti svjesni mogućih promjena i prilagoditi se predstojećoj zimi koja bi mogla odstupati od onoga na što su tradicionalno navikli.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Pao sa automobilom punim šljivovice, policija ga papreno kaznila

​Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Rijeka spriječili su nezakonitu prodaju 215 litara žestokog alkoholnog pića, objavila je Carinska...

Još vijesti za vas