Subota, 28 rujna, 2024

Širom BiH danas nagla promjena vremena: Osjetan pad temperature, udari vjetra i grmljavinske oluje

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Sa dolaskom padavina uslijedit će i osjetan pad temperature, dok će prolazno puhati pojačan sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Pred nama je izražena promjena vremenskih prilika koja će donijeti promjenljivo i nestabilno vrijeme širom Bosne i Hercegovine. Tokom dana očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina u većem dijelu zemlje, uz mogućnost lokalno izraženijih grmljavinskih oluja.

Kako navode meteorolozi BHMeteo.ba, ovi olujni pljuskovi mogu donijeti veće količine padavina u kratkom vremenskom periodu, praćene sitnim ledom, a povremeno i jakim udarima vjetra.

Upravo se čita:  U BiH neće imati ko prevoziti robu i putnike: “Firme nude i polaganje vozačkog ispita”

Već tokom prijepodneva padavine su zahvatile Krajinu, a u narednim satima širit će se prema središnjim i istočnim krajevima. Najkasnije će stići do istočnih i južnih dijelova zemlje, gdje se pljuskovi očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Sa dolaskom padavina uslijedit će i osjetan pad temperature, dok će prolazno puhati pojačan sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Prije nego što padavine stignu, jugo će donijeti relativno toplo vrijeme, što će dodatno stvoriti osjećaj naglog pada temperature.

Upravo se čita:  Bećirović razgovarao s predsjednikom Češke Republike Petrom Pavelom

Sutra, 29. septembra, nastupit će znatno hladnije vrijeme praćeno umjerenom do jakom burom na jugu i sjevercem u ostatku zemlje. Padavine će postupno prestajati tokom dana, ali će hladni vjetrovi zadržati osjetno niže temperature u odnosu na prethodne dane. U noći između nedjelje i ponedjeljka, 30. septembra, očekuje se djelimično razvedravanje, ali jutarnji sati ponedjeljka bit će hladni, uz mogućnost mraza u pojedinim nižim predjelima, naročito na sjeveru i zapadu zemlje.

Upravo se čita:  Uvod u gašenje BHRT-a? Za sutra zakazana prodaja imovine koja je državna, zbog duga od 17 miliona KM

Ovo je značajan prelazak iz toplijeg u hladniji period, stoga se savjetuje oprez zbog mogućih lokalnih bujica, posebno u područjima koja su sklona naglom prikupljanju vode, kao i zbog snažnih vjetrova koji mogu stvoriti dodatne poteškoće u prometu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati i bh. dijasporu: Wizz Air povećava broj letova, evo na kojim relacijama!

Iako Wizz Air smanjuje broj letova u Beogradu, Nišu i Skoplju, ove godine povećava broj letova u Tuzli. Prošle zime...

Još vijesti za vas