Subota, 5 listopada, 2024

Haos u saobraćaju: Zbog poplava situacija katastrofalna, evo koji su putevi zatvoreni

Autor:Fena

Preporučeno

Iz kantonalne Vlade apeluju na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog krajnje kritične situaciju na sjeveru HNK-a.

Zbog odrona, uzrokovanih obilnim padavinama koje su našu zemlju zahvatile tokom noći, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna.

Najteža situacija je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero.

Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane, kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

Upravo se čita:  Prijete poplave: U dijelu BiH vanredno stanje od 3. do 6. oktobra!

Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive postrojbe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu. Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi.

Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica.

Kako je ranije potvrđeno iz Vlade HNK-a, trenutno je 14 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, nažalost s tendencijom povećanja tog ionako, tragičnog broja.

Iz kantonalne Vlade apeluju na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog krajnje kritične situaciju na sjeveru HNK-a.

Upravo se čita:  Odroni i poplave u BiH odnijeli najmanje 18 života

Podsjetimo, jutros oko 3 sata došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice. Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera.

Stanje na putevima nakon poplava

O stanju na putevima oglasio se i BIHAMK, iz kojeg ističu da na putevima Konjic-Jablanica i Konjic-Borci-Ruište sada mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila. Na putevima: Jablanica-Mostar, Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje i dalje je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar. Napominju i da se na magistralnom putu Gacko-Nevesinje (u mjestu Rilja), zbog izlijevanja rijeke Zalomka, saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Upravo se čita:  Širom BiH danas nagla promjena vremena: Osjetan pad temperature, udari vjetra i grmljavinske oluje

Obustavljen je saobraćaj na putnim pravcima Kiseljak-Kreševo, zatim na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) i Breza-Vareš. Na putu Visoko-Kiseljak, zbog većeg odrona, saobraća se otežano jednom trakom.

– Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putevima, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Bolna ispovijest Jablaničanina Muhameda Begovića: “Sin je išao iza mene, odjednom ga je odnio veliki val”

Muhamed Begović iz Jablanice je u poplavama koje su rano jutros pogodile ovaj grad izgubio sina. On je za portal...

Još vijesti za vas