Subota, 5 listopada, 2024

Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije kamenoloma

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

- To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma - rekao je Nikšić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas na konferenciji za medije nakon hitne sjednice Vlade FBiH, povodom katastrofalnih poplava, da se radi sve kako bi se put M-17 kod Komadinovog vrela stavio u funkciju.

Istakao je kako su ekipe koje rade na sanaciji, oko jedan jutros spojili dionicu probijajući dio i trenutno se koristi samo za interventna vozila.

Nikšić je također komentarisao kamenolom, odnosno firmu koja je upravljala njime i navode mještana i struke da su krivi za havariju koja je zbrisala cijelu Donju Jablanicu.

Upravo se čita:  Upozorenje za građane: U BiH izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina

– Bujica, poplava, voda je mogla da utiče da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma – rekao je Nikšić.

Upravo se čita:  Crne prognoze nadležnih: Pet mrtvih u Jablanici, strahuje se da ih ima više od 20

Nikšić je pojasnio informacije o tome kada će putni pravac M-17 biti u funkciji.

– Probijanjem puta omogućen je alternativni pravac preko Glogove, ali ovo je samo put za nuždu. Nadamo se da će tokom dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M-17 Jablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tona, što će se morati osigurati posebnom signalizacijom – rekao je Nikšić.

Upravo se čita:  Čisti se cesta u Donjoj Jablanici, napredak brži od očekivanog

On je kazao da će danas sa dopremijerom Kraljevićem posjetiti Kreševo, Kiseljak i Fojnicu.

Kazao je i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH, i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Plenković: Hrvatska donira 10 miliona eura za sanaciju šteta od poplava u BiH

Vlada Hrvatske je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u...

Još vijesti za vas