Petak, 18 listopada, 2024

Šta se dešava u UKC Tuzla: Bolnica preplavljena pacijentima otrovanim gljivama

Preporučeno

Najopasniji oblik trovanja nastaje konzumacijom gljiva iz roda amanita, poput zelene pupavke, što može izazvati ozbiljne posljedice.

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla bilježi značajan porast pacijenata otrovanih gljivama u posljednjih sedam dana.

Kako navode iz klinike, ovakva situacija nije uobičajena za ovo doba godine te pozivaju na oprez, jer posljedice trovanja mogu biti ozbiljne, a u nekim slučajevima čak i fatalne.

“Mi imamo sporadična trovanja gljivama, od proljeća kada krene sezona branja, pa sve do kraja jeseni. Ove godine imamo povećanje baš u ovo periodu, posebno u vrijeme vikenda. Prethodnog vikenda desio se nagli skok slučajeva, pa smo od prošlog petka do srijede imali ukupno 26 pacijenata s trovanjem gljivama. Od toga su četiri pacijenta bila hospitalizirana, a ostali su bili zadržani u dnevnoj bolnici, gdje tretman, između ostalog, podrazumijeva ispiranja želuca i debelog crijeva” izjavila je infektologinja doc. dr. Humera Porobić-Jahić, šefica Odjela za CNS infekcije.

Upravo se čita:  Skeneri u BiH učinkovito radili na 98,62 posto biračkih mjesta

Dr. Porobić-Jahić objašnjava da su se radilo o lakšim do srednje teškim slučajevima trovanja gljivama sa srednjom latencijom. Simptomi su se pojavljivali jedan do četiri sata nakon konzumacije, a uključivali su gastro-intestinalne tegobe, poput bolova u stomaku, povraćanja i proljeva. Neki pacijenti su razvili muskarinski sindrom, s halucinacijama, pospanošću, suženim zjenicama, usporenim radom srca, niskim krvnim pritiskom, pojačanim znojenjem i lučenjem pljuvačke. Većina njih je liječena u dnevnoj bolnici, dok su dvoje pacijenata hospitalizovani.

Također, zabilježena su dva teška slučaja panterinskog sindroma, gdje su pacijenti konzumirali gljive koje sadrže muscimol, što je izazvalo ozbiljne poremećaje u centralnom nervnom sistemu. Ti pacijenti su bili agresivni i agitirani, a zatim pali u komu, te su imali halucinacije i grčenje mišića. Posljednji pacijent s ovim simptomima je nedavno otpušten iz bolnice nakon potpunog oporavka.

Upravo se čita:  Otac tinejdžerke iz Sarajeva koja je umrla nakon posjete zubaru otkrio kako se sve dešavalo: “Nisu vadili zub, rekao je da će biti u redu”

Najopasniji oblik trovanja nastaje konzumacijom gljiva iz roda amanita, poput zelene pupavke, što može izazvati ozbiljne posljedice. Dr. Porobić-Jahić ističe da trovanje amanitom uzrokuje faloidni sindrom, koji može dovesti do potpunog oštećenja jetre i bubrega. Srećom, ove godine takvi slučajevi nisu zabilježeni.

Simptomi trovanja obično se javljaju u prva četiri sata nakon konzumacije gljiva, ali inkubacija može trajati i duže, čak više od 20 dana. Kod tako dugog perioda inkubacije pojavljuje se orelaninski sindrom, koji napada bubrege, često dovodeći pacijente do dijalize. Trovanja s kraćom latencijom (do četiri sata) i ona s dužom (više od 20 dana) spadaju u najopasnije oblike, uključujući faloidni sindrom. Na početku pacijenti osjećaju bolove, povraćaju i imaju proljev, što se smiri nakon jednog dana, ali kasnije dolazi do razaranja jetrenih i bubrežnih ćelija. Nakon nekoliko dana simptomi se vraćaju, pacijenti prestaju jesti, dehidriraju i gube mogućnost mokrenja, a šteta na organima je već velika.

Upravo se čita:  Meteorolog najavio padavine: Evo kad bi mogao pasti prvi snijeg

S Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla savjetuju građanima da izbjegavaju kupovinu gljiva iz neprovjerenih izvora i divljih pijaca, te preporučuju kupovinu gljiva u prodavnicama, poput šampinjona i bukovača.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je prijavljeno: Šta o nasilju u Prvoj bošnjačkog gimnaziji kažu iz policije

MUP KS-a je obaviješten o nasilju koje se dešavalo u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, potvrdila je za Oslobođenje Mersiha Novalić,...

Još vijesti za vas