Četvrtak, 24 listopada, 2024

Ovaj iskusni zanatlija osmislio najjeftiniji način grijanja: “Cijelu zimu samo to koristim”

Preporučeno

Razlog njegovog pojavljivanja pred kamerama nisu samo njegova iskustva s preseljenjem, već i peći i štednjaci koje izrađuje.

U srcu istočne Srbije, u malenom mjestu Žagubica, jedan je zanatlija postao pravi majstor svog zanata, oduvijek posvećen radu i inovacijama.

– Od malih nogu sam u ovom poslu, prisjeća se zanatlija iz Žagubice. Njegov otac imao je dućan, a on je s njim stekao radno iskustvo. Nekad su zajedno nosili robu na sajmove – otac s volovskom zapregom, a on s kamionom. Poznati su bili pod nazivom “klonferi”, starim izrazom za bravare. Na svom YouTube kanalu Borino 5kazanje, ovaj vješt zanatlija opisao je kako je osmislio vlastiti štednjak – uređaj koji mu omogućuje da se grije, kuha i peče uz minimalnu potrošnju drva, svega četiri do pet metara tijekom cijele zime.

Upravo se čita:  Majstor otkrio najbolji trik za jesen: Evo kako da zauvijek zaboravite na kondenzaciju

– Ovaj posao me othranio, kaže s ponosom, objašnjavajući da njegova peć, koja ne koristi plin, pruža najbolju toplinu uz najmanju potrošnju. Bor iz Novog Sada ga je upitao kako to funkcionira, a Žagubički majstor mu je sve detaljno objasnio, uključujući i to kako je iz svog rodnog kraja stigao do Novog Sada.

Njegov sin, odličan učenik i ljubitelj vučjaka, odlučio je školovanje nastaviti u Novom Sadu, što je njegov otac, koji je godinama vodio restoran u Žagubici, bez oklijevanja omogućio. Iako mu je Žagubica bila srcu bliža, zbog ljubavi prema sinu i njegovim potrebama, preselio se u Novi Sad, gdje već nekoliko zima koristi svoju peć.

Upravo se čita:  Majstor otkrio najbolji trik za jesen: Evo kako da zauvijek zaboravite na kondenzaciju

Razlog njegovog pojavljivanja pred kamerama nisu samo njegova iskustva s preseljenjem, već i peći i štednjaci koje izrađuje. Kako kaže, njegov izum omogućuje grijanje cijele zime uz minimalnu potrošnju drva, a nema potrebe za plinom. Osim toga, zanatlija tvrdi da mu je štednjak toliko efikasan da u njemu peče kruh brže nego što bi to bilo na plinskom štednjaku.

Ovaj svestrani majstor koristi jednostavan alat koji posjeduje već desetljećima – stare škare kojima reže papir i lim, bez potrebe za oštrenjem. Lim koji koristi je isti onaj koji se koristi za izradu automobila. A kao dokaz svoje vještine, u svom dvorištu ima ručno izrađeni Rolls-Royce s Fiatovim motorom, inspiriran automobilom koji je vidio na kalendaru.

Upravo se čita:  Majstor otkrio najbolji trik za jesen: Evo kako da zauvijek zaboravite na kondenzaciju

“Nakon pet zima u Novom Sadu, i dalje koristim istu peć”, kaže kroz osmijeh, dodajući da njegova supruga kuha na toj istoj peći. Peć, poznata pod nazivom “čunak” ili “sulundar”, ručno je izrađena i ne koristi nikakvu modernu tehnologiju. Tajna njenog rada? To ostaje nepoznato, no majstor iz Žagubice kaže da je sve u pravilnoj izradi dimnjaka i peći.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Ahmedu Bosniću oštetili automobil u sarajevskom naselju Otoka: “Doživljavam neugodnosti jer vozim auto sa hrvatskim tablicama”

Bh. novinar, publicista, istraživac i amater arheolog Ahmed Bosnić objavio je na društvenim mrežama tekst gdje je govorio o...

Još vijesti za vas