Četvrtak, 24 listopada, 2024

Prvo čovjek MUP-a RS: “Kod nas nema kampova, prijetnja dolazi iz FBiH od vehabija”

Preporučeno

Kaže da će MUP nastaviti sa provjerama, ali i ukazuje da bi onaj ko ima takve podatke to proslijedio nadležnim agencijama na provjeru i postupanje.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da u ovom bh. entitetu nema kampova za obuku.

– U Srpskoj ne postoje bilo kakvi kampovi za obuku i već je odrađena provjera, a prijetnja po bezbjednost dolazi iz FBiH gdje još uvijek djeluju radikalni pokreti i povratnici sa stranih ratišta, rekao je Karan.

Ističe kako nijedna obavještajna agencija nema podatke o takvim kampovima.

Upravo se čita:  Ćevabdžinica u BiH objavila zanimljiv oglas i traži novog člana: Nudi početnu platu 1400 KM plus topli obrok

– MUP je ranije, a i sada kada su se pojavile te informacije, preduzeo mjere iz svoje nadležnosti i provjeravali smo takve infromacije. Obratili smo se svim službama, pa i službi Moldavije. Te informacije nisu u predmetu javne bezbjednosti, već obavještajnih struktura. Nijedna obavještajna agencija, ni kod nas ni u regionu, nema takve podatke, kazao je.

Kaže da će MUP nastaviti sa provjerama, ali i ukazuje da bi onaj ko ima takve podatke to proslijedio nadležnim agencijama na provjeru i postupanje.

Upravo se čita:  Svaka tura traje sedam dana: Ne možemo raditi, imamo porodice

– To bi proslijedio a ne da na ovakav način zloupotrebljava i blati Republiku Srpsku neprovjerenim i netačnim informacijama, poručio je Karan.

Potom je loptu prebacio na FBiH kazavši da “Republika Srpska i nadležne institucije godinama upozoravaju na bezbjednosne prijetnje koje dolaze iz FBiH, odnosno aktivnosti vehabijskih pokreta, paradžemata, radikalnih grupa i onih koji su se vratili sa stranih ratišta”.

Upravo se čita:  Zbog lažnih dojava o bombama od roditelja će se tražiti nadoknada materijalne štete

– To se krije, i to na način da ne shvataju da je to zajednički problem ukupne bezbjednosti BiH. Ne može se sakriti ekstremno i radikalno ponašanje. Ono se mora spriječiti u korijenu a na to ne reaguju, kazao je Karan.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izdvajamo

Ćevabdžinica u BiH objavila zanimljiv oglas i traži novog člana: Nudi početnu platu 1400 KM plus topli obrok

Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju oglasi za posao. Jedan konkurs koji je izazvao posebnu pažnju na platformama dolazi...

Još vijesti za vas